Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Péringer Ákos

Péringer Ákos külföldön, Nyugat-Európában szeretett bele a drónozásba két évvel ezelőtt, és azóta is szívesen repül az országhatárokon kívül. Amatőrnek vallja magát: nem pénzkeresetért, hanem a kikapcsolódás kedvéért repül, és fotózza a természet csodáit madártávlatból – nem is akárhogyan!

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Péringer Ákos: 2017 nyarán vásároltam meg az első (és egyelőre egyetlen) drónomat, ami egy Dji Mavic Pro modell lett. Az első találkozás Németországban történt, mikor egy jó barátomnak köszönhetően kipróbálhattam az ő Mavicjét az Eibsee partján. Itt eldőlt, hogy nekem is kell egy drón.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

PÁ: Abszolút hobbiként indult, és még most is határozottan az. 99%-ban a magam örömére és szórakoztatására repülök. Régen is érdekelt már az amatőr fotózás, a drónnal készült légi felvételek erre pedig csak rátettek egy lapáttal.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

PÁ: Egyedül, leginkább YouTube tutoriálok segítségével ismertem meg a drónnal kapcsolatos minden fontos és szükséges tudást. A vásárlás előtt szerintem több 10 órányi anyagot néztem meg a gépről, már ezt is nagyon élveztem. De az igazi persze az volt, mikor végre saját kézben, az én irányításom alatt repült először a drón.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

PÁ: Ahogy korábban említettem jelenleg is Dji Mavic Proval repülök és fotózom/videózom. Kiegészítők mondhatni csak a szokásos, ami minden drónpilótának a táskában van: ND filterek, plusz propok, napellenző a tabletre, stb. Fejlesztést egyelőre még nem tervezem. Nem utasítanék vissza egy új Mavic 2 Prot de szerintem megvárom majd a következő modellfrissítést.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

PÁ: Jelenlegi kedvenc (ez sűrűn változik) talán Skóciában készült a Kilt Rock Viewpointnál a Mealt Falls vízesés. Videó pedig a tavalyi Bled és környéke kirándulás, bár lehet “csak” a rengeteg jó emlék miatt van ez közelebb a szívemhez.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

PÁ: Leginkább természetben, folyók, völgyek, hegyek társaságában szeretek repülni. Legtöbb helyszín kiválasztásában például az Instagram segít. Rengeteg ötletet és inspirációt talál az ember az oldalon. Kiváló hely lehet erre például az általam is üzemeltetett drónos feature oldal, a már több mint 30 ezer követővel rendelkező drones of earth.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

PÁ: Nem, szerencsére eddig semmi problémám nem volt drónozás közben. Olyan természetesen már akadt például Skóciában, hogy miután megérkeztünk az adott helyszínre egy No Drone Zone tábla fogadott. Természetesen így ott nem repültem.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

PÁ: Mivel számomra ez “csak” hobbi, így munkával kapcsolatos álmom egyelőre nincs, de nagy vágyam a következő 1-2 évre az, hogy repüljek Izlandon és Norvégiában.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

PÁ: 2-3 alkalommal jártam Dji New Pilot Experience megmozduláson, piknikre “még” egyelőre nem jutottam el, de ami késik, nem múlik.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

PÁ: Remélem még akkor is hódolni fogok ennek a szuper hobbinak, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy 10-15 évnyi technikai fejlődés hova is vezet majd. Jelenleg tippelni sem tudnék mit fog tudni egy drón 15 év múlva, de hogy izgalmas lesz, az biztos.

Szólj hozzá