Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Novák Gábor

Rövid nyári szünet után megérkezett kérdezz-felelek cikksorozatunk új interjúja, melyben Novák Gábor drónfotóst kérdeztük hobbijáról, és az ahhoz kapcsolódó technikai fortélyokról. Cserébe gyönyörű fotókat kaptunk Budapest ikonikus nevezetességeiről – úgy, ahogy csak kevesek láthatják őket. Figyelem! A hozzánk hasonlóan köd- és felhőrajongók számára kötelező olvasmány!

 
GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Novák Gábor: Már gyerekkoromban rabul ejtettek a repülőmodellek, egymás után építettem a különböző gépeket. Később a tanulmányok, majd a munka miatt a háttérbe szorult ez a hobbi. Körülbelül 3 évvel ezelőtt találtam rá egy drónnal készült videóra a Sümegi várról, ami annyira megtetszett, hogy megszületett bennem az elhatározás; veszek egy drónt. Pár nap múlva már egy DJI Phantom 3 Advanced boldog tulajdonosa voltam. Tél volt, mínusz 10 fok és köd. Természetesen a lelkesedésem (és a tudatlanságom) akkora volt, hogy ilyen körülmények között szálltam fel először. Baj nem lett belőle, de hamar megtanultam, hogyan néz ki egy eljegesedett légcsavar.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

NG: A drónozás hobbiként indult, és a mai napig is csak akként tekintek rá. Abszolút nem is motivál, hogy pénzt keressek vele, számomra a drónozás a kikapcsolódásról és a pihenésről szól. Amikor kedvem van hozzá, és a körülmények is megfelelők, akkor repülök. Nem szeretnék sem a repülésre, sem a fényképezésre munkaként gondolni.

 
G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

NG: A fényképezés alapjait apukámtól tanultam meg, még egészen kicsi koromban. Később autodidakta módon igyekeztem tovább bővíteni a tudásomat. A drónreptetés a repülőmodellek után egy teljesen más világ volt, meglepően egyszerű és könnyű feladat egy ilyen modern eszközt a levegőben tartani. Persze szép videókat csak precíz mozdulatokkal, sok-sok gyakorlással és rutinnal lehet készíteni, de én alapvetően csak állóképeket készítek. A különböző drónos oldalakon és fórumokon szívesen nézelődök, inspirálódok, szeretem látni, ki milyen helyeket vagy szemszögeket fedez fel, sok jó ötletet kaptam már ilyen módon.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

NG: A DJI Phantom 3 után egy DJI Mavic Pro, majd végül egy DJI Mavic 2 Pro drónt vettem, jelenleg is ez utóbbit használom egy Smart Controllerrel. Fejlesztést egyelőre nem tervezek, ha egy képpel elégedetlen vagyok, annak már nem a technika az oka.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

NG: A kedvenc témám mindig is a köd volt, mert drónnal nagyon hálás feladat fényképezni. Olyan szemszögből lehet megmutatni ezt a természeti jelenséget, amilyenből a földről nem, vagy csak nagyon ritkán láthatjuk. Az egyik kedvenc felvételem az őszi, ködös Megyeri hídról készült, nem sokkal napkelte után.

 
G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

NG: A helyszínt általában előre kiválasztom, megtervezem, hogy honnan, és mit érdemes megörökíteni. A témánál viszont talán még fontosabb az, hogy mikor készül el a kép. Egy unalmas, mindenki által ismert témáról is új, érdekes felvételt lehet készíteni napkelte vagy napnyugta környékén. Éppen ezért igyekszem mindig ezekben az órákban fényképezni.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

NG: Az elmúlt pár évben csupán egy-egy negatív élményem volt, amikor valaki nem örült annak, hogy drónt reptetek. Igyekszem úgy elkészíteni a képeimet, hogy a hangos technikával lehetőleg senkit ne zavarjak.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

NG: Konkrét bakancslistám nincsen, de mindig is szerettem volna egy közeledő zivatarról, villámlásról egy hangulatos képet készíteni. Sajnos ez nem nagyon tervezhető, inkább azon fog múlni, hogy sikerül-e jó helyen, jó időben lennem.

 
G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

NG: Néhány Facebook-os csoportban vagyok tag, de konkrét találkozókra nem járok, szinte kivétel nélkül egyedül repülök.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

NG: Azt hiszem, több drónos nevében mondhatom, hogy a drónozás jövője akkor lenne a legszimpatikusabb, ha könnyen, átláthatóan és egyszerűen repülhetnénk legálisan. Technikai oldalról a fejlődés irányát még csak megtippelni sem szeretném, hiszen 5-10 évvel ezelőtt a mai, egyszerűbb gépek is szó szerint elképzelhetetlenek voltak.

Szólj hozzá