Drónok kora Drónsport

Nagy drónos kérdezz-felelek – Kőházi Károly

Kőházi Károly egyaránt rajong a technika és a természet iránt. 20 éves autóversenyzői múlttal állt neki a drónozásnak, amiben elmondása szerint szintén a száguldást, a mozgás filmezését szereti. Kedvenc, nagy nyugalmat sugárzó videója mégis az erdei őzekről készült, ami pedig igazán figyelemre méltó: medvék megörökítésével szeretné folytatni a sort. Sok sikert kívánunk, és reméljük, hogy a medvékről szóló drónvideóját is megosztja majd velünk!

Kőházi Károly

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Kőházi Károly: A DJI Mavic Pro megjelenésével tetszett meg a drónozás. Főleg a hatótáv, és a repülési idő az, ami meghozta nálam az áttörést, hogy drónt szeretnék venni. A DJI Phantom szériához nem volt indíttatásom elkezdeni, mert már a formaterve sem tetszett.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

KK: Hobbinak indult, de másképpen alakult. Tetszettek a felvételek, amiket készítettem drónnal, de vágni még egyáltalán nem tudtam. Meg kellett tanulnom valami újat, amit eddig soha.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

KK: Egyedül tanultam meg a drónról szinte mindent. Tutorial videók nézegetésével kezdtem, amikor megrendeltem az első drónomat. Későbbiekben kaptam hasznos tanácsokat, beállításokkal, alap filmkészítési tudnivalókkal, vágással kapcsolatban mentoromtól, Rákosi Zolitól. Sokat köszönhetek neki, ami a fejlődésemet illeti.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

KK: Jelenleg egy DJI Mavic Pro 2 drónom van, iPad 6gen-t, vagy 12,9 hüvelykes iPad Pro-t használok megjelenítőnek.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

KK: Szerintem a legnagyobb kedvencem az őzes videóm. Talán azért is, mert ilyet még nem láttam mástól.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

KK: Szeretem a kihívásokat, “irányítás mániás” vagyok. Mielőtt drónozni keztem, előtte közel 20 évig autóversenyző voltam.Legjobban a mozgó dolgok filmezése tetszik, mint amilyen például egy rally verseny. Mindig törekszem rá, hogy a drónnal finom mozgásokat végezzek, és minél közelebb repüljek a tárgyhoz, amit le akarok filmezni. Nem csak egy mozgást viszek bele egy jelenetbe, hanem lehetőség szerint minél többet egyszerre, a gimballos drónok adta lehetőségeket használom ki. Gyakran mondják, hogy az FPV jobban állna nekem, de egyelőre nem nyitok ebbe az irányba.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

KK: Nem igazán fordult még elő velem ilyen. Eddig amit meg akartam repülni, megrepültem.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

KK: Volt már egy próbálkozásom 2 éve medvékkel, idén nyáron viszont célzottan rámegyek a témára. DJI Mavic 1-nél nem volt sikerem a medvéknél, köszönhetően az ultrahangos szenzoroknak. Az nagyon zavarta az állatokat.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

KK: Voltam már drón pikniken pár alkalommal, jó társaság szokott összejönni, olyan emberekkel, akiket a drónos csoportokból ismerek, és gyakran beszélgetek velük.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

KK: Mindig tudnak újat mutatni a gyártók, mitől lehet jó egy drón, néha követek videókat a fejlesztésekkel kapcsolatban, és azt kell mondjam, hogy amit mi, átlag felhasználók kapunk jelenleg a drónok tudását illetően, az még csak a kezdet! Hatalmas jövő áll még a drónok előtt. Gyakorlatilag amire lehet majd használni drónokat, arra fogják is használni őket. Lásd, az Amazon is drónokkal szállít vagy éppen a vízimentők le tudnak vele dobni egy bajbajutott embernek mentő övet. A sci-fi amit láttunk a moziban, mára valóság lett.

Szólj hozzá