Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Inotai István

Mai interjúnknak köszönhetően egy tehetséges hobbi-drónfotós hol vidám, hol sejtelmes hangulatot árasztó képeit, és ezek mellett kicsit a világlátását is megismerhettük, aki a modellezéstől indult, és megtartva eredeti hobbiját sok örömét leli a légi fotózásban is. Nem különleges témákat, inkább rendhagyó időjárási és fényviszonyokat keres, lokálpatriótaként pedig legszívesebben hazai tájakat örökít meg akár fotó, akár videó formájában. Fogadjátok szeretettel legújabb beszélgetésünket Inotai Istvánnal.

Inotai István

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Inotai István: 2013-ban kezdtem a drónozást, melléktevékenységként. Ekkor már 7 éve repülő modelleztem és ezen a hobbin keresztül ismerkedtem meg a DJI első drónjával (Phantom 1). Lenyűgözött a technológiája, a GPS-es pozíció tartás és a RTH funkció, így muszáj volt kipróbálnom.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

II: Hobbinak indult és az is marad. Nekem a repülés kikapcsolódás és feltöltődés. Saját szórakozásomra űzöm, a videofelvételek legtöbbször a családi archívumba kerülnek vágóképként. Elvállaltam ez elmúlt években egy-két munkát, de kivételes esetben, és inkább akkor, amikor az ezzel üzletszerűen foglalkozó ismerőseim ki kellett segíteni.

 
G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

II: Szerencsés vagyok: a repülőmodellezést a legjobbaktól tanulhattam, amihez képest a drón reptetés játékszer: kevesebb tudást igényel, és nem kell fejben annyira ott lenni. A technika átveszi a munka egy komoly részét. Az alaptudásom miatt pl. a repülésben manőverezésben talán az átlag drónfotósnál ügyesebb is vagyok. Nem okoz gondot akadályokkal teli környezetben egy használható videót felvenni. Ez a technológiai oldala a dolognak.
A fotózás része autodidakta módon ment. Mai napig nem érzem magam profinak benne. Figyelem a nagyokat és próbálok belőlük trükköket ellesni, inspirációt nyerni. Böröczky Bulcsú például tipikusan ilyen. Hihetetlenül jó érzéke és szeme van hozzá. Munkái meghozzák az ember kedvét.

Inotai István drónfotók 1

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

II: Jelenleg egy DJI Mavic Air 2-vel repülök, amivel maximálisan elégedett vagyok. Volt már ennél nagyobb gépem, (DJI Mavic 2 Zoom) de nekem sokat számít, hogy mennyire kompakt az eszköz. Főleg, mert elsősorban nem azért megyek valahova, hogy fotózzak, hanem hogy kikapcsolódjak. Viszont ha már ott az eszköz és van jó téma, lövök képeket is. Ha váltok, biztosan hasonló méretű és nagyobb tudású eszköz jöhet szóba.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

II: Jó és egyben nehéz kérdés. Kedvenc témáim vannak inkább, mégpedig a Duna és a Gemenc. Az évszakok és a napszak-váltások itt különösen szépek. Elég sok időt töltök itt, így egy -két jó pillanat elcsípésére van lehetőségem. Az egyik legjobban sikerült pillanatot itt, egy novemberi reggelen sikerült elkapni, amikor lent még vastag köd állt, de 50 méter magasban már tiszta volt a légkör. Ez a természeti jelenség sejtelmességet kölcsönöz a képnek. Amire viszont személyesen büszke vagyok, az a szülővárosomról forgatott kisfilm, amit eddig több mint 44000-en néztek meg.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

II: A profizmus, és valami olyat lencsevégre kapni, amire a szakavatottak is csettintenek. Ha fotózni megyek, olyan fény és időjárási viszonyokat keresek, amik nem szokványosak, és amiből ki lehet hozni a különlegest.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

II: A szabályozások nem teszik könnyebbé a dolgunkat, de a jogalkotót is meg lehet érteni. Rengeteg eszköz kerül forgalomba, sokszor enyhén szólva nem szakavatottak kezébe. A baj pedig pillanatok alatt megvan. Személyes rossz tapasztalataim nincsnek, bár ez gondolom annak is köszönhető, hogy nem keresem a bajt.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

II: Nem nagyon van ilyen és egyszerre rengeteg. Úgy értem sok helyre szeretnék eljutni, nem tudnék egy-egy top helyszínt kiemelni. A felvételek szerintem akkor igazán jók, ha a legegyszerűbb szituációból hozzák ki a maximumot, és nem feltétlenül a hely mivolta miatt különlegesek. Van, aki „csak” a Balcsit fotózza, de nincs a képei közt két hasonló sem, a beállítások, a fényviszonyok és az évszakok teszik ezerarcúvá. Ez benne a szép.

 
G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

II: Online csoportok tagja vagyok, így virtuálisan igen. Innen sokat lehet tanulni témákról, beállításokról, és lehet kérdezni a nagyoktól.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

II: Napjaink része lesz, de mivel a közlekedés a levegő felé látszik fordulni, még több szabályozást vizionálok. Ez sajnos elkerülhetetlen, és egyben szükséges is a saját biztonságunk végett.

Szólj hozzá