Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Hranecz Attila

Ismét bebizonyosodott: nem csak a húszéveseké a (drón)világ! Ezúttal Hranecz Attilával, 46 éves gödi családapával készült interjúnkat osztjuk meg Veletek, aki rendhagyó módon a hobbi-drónozásban szerzett tapasztalatok után kezdett földi fotózással is foglalkozni.

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Hranecz Attila: Körülbelül három éve foglalkozom légi-felvételek készítésével.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

HA: Hobbi szinten sajátítottam el a drónozást, amit egy éve próbálok földi fényképezéssel is kiegészíteni, kisebb-nagyobb sikerekkel.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

HA: A fotózást autodidakta módon YouTube videók segítségével sajátítottam el, továbbá Facebook csoportokban is sok segítségre leltem.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

HA: Az első drónom egy Xiaomi MI 4K típusú modell volt, ezt követte egy DJI Mavic Pro, majd egy hónappal ezelőtt sikerült azt egy DJI Mavic 2 Pro-ra cserélnem. A földi fotókat pedig egy Nikon márkájú fényképezőgéppel készítem.

 
G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

HA: Úgy látom, az engedélykérések miatt még mindig nehéz a komoly drónosok sorsa, pedig most is lehetett volna készíteni a karácsonyi belvárosról és vásárokról gyönyörű légifelvételeket, de ezt a hivatali személyek megnehezítik.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

HA: Hosszútávú elképzelésem a további természetfotózás, esetleg események és rendezvények fotózása légi és földi körülmények között. Magyarországon belül már sok helyen jártam és készítettem felvételeket akár felkérésre is. Nagy vágyam külföldi utazások, tengerparti üdülök fotózása és videózása.

HA2

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

HA: Drónos közösségbe nem járok, de ahogy már említettem, online csoportokban sokat forgolódom. Az általam ismert és kedvelt Facebook csoportok a “Hungarian Dronelovers”, a “Xiaomi MI & DJI Drone Magyarország” és a “Drone Fotók és Videók”.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

Az, hogy mi lesz 10-15 év múlva, az még nagyon a jövő zenéje. Lehet a drónok fogják leváltani a mostani repülő eszközőket. Talán olyan repülő autók és dróntaxik lesznek, mint a Marvel filmekben vagy az Avatarban.

Szólj hozzá