Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Holczer Tibor

Némi kihagyás után újra itt van hobbi és profi drónosokat megszólaltató kérdezz-felelek sorozatunk legújabb része! Ezúttal Holczer Tibort ismerhetitek meg, akinek személyében egy igazán lelkes, természetszerető fotósra találtunk rá. Kedvenc terepe a Duna és környéke, melyet különösen szívesen fotóz felhős, ködös időben – munkája eredménye alább látható. Gratulálunk, csak így tovább!

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Holczer Tibor: Három éve kezdtem drónozni egy kis DJI Tello-val, ami az alapok megtanulására tökéletes volt, s fél év múlva megvettem a DJI Mavic 2 Pro-t, ami azóta is hű társam minden kirándulás alkalmával. Mivel régóta fotózom, vonzott a más perspektíva és látásmód. A kamerák fejlődésével a neten keringő fotók is kezdtek tökéletesedni, úgyhogy nem az volt a kérdés, hogy lesz-e drónom, hanem az, hogy mikor.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

HT: Hobbiként indult a közös kalandunk, s ez azóta így maradt, s valószínűleg későbbiekben sem lesz ebben változás. Előfordul, hogy megkérnek 1-2 felvétel készítésére, de csak ismerőseimnek vállalom el, s természetesen tőlük nem kérek semmit a felvételért.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

HT: Kezdetben az ismeretségi körömben nem volt drónos, úgyhogy saját tapasztalat és YouTube videók nézése közben tanultam meg a drónozás alapjait. A karácsonyfa körül és a lakásban körbe-körbe repkedtem a kis DJI Tello-val.

Több mint 10 éve fotózom, úgyhogy a fényképészet alapjait nem kellett megtanulnom, csak ki kellett tapasztalni a magasból való fotózás trükkjeit és fortélyait. Ezen még van mit fejlesztenem és tanulnom.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

HT: DJI Mavic 2 Pro-t használok, s egy kiegészítőt vásároltam csak hozzá, egy landing padot, hogy ne kelljen fűbe és porba leszállnia.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

HT: Képeim legtöbbje a természetben készült, kerülöm a közvetlen városi környezetet. Mivel Dunaújvárosban, a Duna mellett lakom, egyértelmű, hogy ez a kedvenc fotóshelyem. Szinte kimeríthetetlen lehetőséget kínál minden évszakban a fotózásra.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

HT: Vannak fix helyeim ahova többször is visszatérek, s más környezeti- és fényviszonyok között is lefotózom, de szeretek új helyeket is felfedezni. Ha valahova kirándulni megyünk, már napokkal előtte nézegetem a térképet, a lehetőségeket, de nagyon sokszor előfordult, hogy a helyszínen vagy annak közelében sokkal szebb témák is akadnak. Ilyenkor jó segítség a több éve kialakult „fotósszem”.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó́ tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

HT: Az idén januártól júniusig nem repülhettem „adminisztrációs” okok miatt. Most igyekszem ezt bepótolni.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

HT: A Balaton eddig drónnal kimaradt, de ősszel biztosan meglátogatom, és most mindenképpen viszem magammal a gépet. A külföldi utak nem vonzanak annyira, itthon szeretném végignézni a magasból is azokat a helyeket, amit eddig csak a földről láthattam.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

HT: Környékünkön nincsenek ilyen közösségek, vagy csak nem tudok róla. A Facebook-on a „DJI mavic tulajdonos” csoportnak vagyok tagja, s onnan értesülök az aktuális hírekről és eseményekről. Ezen kívül rengeteg csodaszép fotót is látok itt a többiektől.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

HT: Mint hobbista mindenképpen szeretném, hogy a kamerák fejlődjenek és a fényképek minősége még tökéletesebb legyen. Talán erre nem is kell majd olyan sok időt várni.

Szólj hozzá