Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Fekete Dávid

Egy “friss” drónpilótával, Fekete Dáviddal beszélgetünk kérdezz-felelek sorozatunk új epizódjában, aki mesélt az új távlatok inspiráló erejéről, a fotózás és videózás szeretetéről, és persze terveiről, amelyek megvalósításának az utazási lehetőségek megnyílásakor – reméljük, hogy minél előbb – hozzá is fog kezdeni. Nem maradnak el a látványos formák köré épülő képek, izgalmas és lendületes videófelvételek sem. Tartsatok velünk!

Fekete Dávid

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Fekete Dávid: 2020 márciusában vásároltam meg a drónt. A fotózás mindig is a főbb hobbijaim közé tartozott, több mint 10 éve foglalkozom vele, ami az évek múlásával és fejlődésem során hamar kibővült videókészítéssel, szerkesztéssel is. Folyamatos igényem van a változásra, ezért mindig kreatívabb látásmódot, új perspektívákat, lehetőségeket keresek. Mivel a műszaki dolgok is már gyermekkorom óta az életem részét képezik, így mindig is csodáltam ezt a repülő technikát amikor másoknál láttam, a fotó- és videógráfia kombinálva a repüléssel, egyértelművé vált, hogy ez a következő szint, ez kell nekem.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

FD: Hobbiként indult, egyelőre a saját kreativitásomra használom, de nem zárkózom el egy-egy felkéréstől sem.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

FD: Egyedül. A fotó-videózási alapok, tapasztalatoknak köszönhetően nem volt nehéz, sőt nagyszerű plusz funkciókkal is találkoztam. Aki dolgozott már stabilizátorral, a videós mozgás is könnyebben fog menni. Sokat segített, hogy ezekre a dolgokra nem kellett figyelnem. Eleinte a drón irányítását kell megtanulni, gyakorolni, majd később ezzel párhuzamosan a kameramozgásra is figyelni. Ezekre rá kell érezni, az összképet pedig már a saját stílusod, egyediséged fogja meghatározni, amikben folyamatosan újat alkothatsz.

 

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

FD: DJI Mavic 2 Pro-t választottam, mert nem akartam kompromisszumot kötni. Különösebb fejlesztésnek nem érzem szükségét, alapból úgy terveztem, hogy a kategória legjobbját választom, tudtam, hogy szükség lesz a megfelelő technikára a kameraszenzor, 10 bit Dlog-M, stabilitás és akadályészlelés hatótáv-üzemidő miatt és egy munkaprojekt során is helytállhat.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

FD: Mindig próbálom a legegyszerűbb témából is kihozni a legtöbbet, jelenleg nincs kimondottan kedvencem. Utómunkával, vágással az egysíkú fotókból, videókból is izgalmas lehet, ezért fontos velejárója ez is. Nagyon sok utazást terveztünk amire nem került sor a járványhelyzet miatt, ezért úgy fogom fel, hogy az első drónos évem egy jó gyakorlási lehetőség volt, de az biztos, hogy a java csak most jön.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

FD: A folyamatos változatosság, újdonságok inspirálnak ebben is, amit a földön már láttam, most fentről is szeretném megmutatni. Új távlatok, nézőpontok nyílnak meg egy drón segítségével. Egy új helyszín, más napszak, tetszik, hogy nem megszokott az egész, és próbálom előre elképzelni mit szeretnék viszontlátni egy fotón vagy videón. Minden kirándulásra, utazásra magammal viszem a felszerelésem, mindig találok valami érdekes témát és szeretnék olyat alkotni, ami valamiért más. De néha elég egy jó zene, ami megihlet, ilyenkor nem kellenek tervek, érzésből jön amit alkotni szeretnék, így készült például Az új magyar “bűnözés” című videóm is.

 


 
G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

FD: A helyszíneken fontos, hogy biztonságos legyen a drónozás, ne zavarjak és ne veszélyeztessek másokat, mint bármilyen egyéb hobbiban és tevékenységben, így szerencsére nincs negatív élményem ezzel kapcsolatban. Sajnos a folyamatos korlátozó szabályozás és a hobbi magyarországi ellehetetlenítése miatt, ami késik nem múlik, lesz még probléma ezzel. Ez nem az a tevékenység, amit szankcionálni kellene, természetesen mások miatt nem is fogom feladni az elképzeléseim.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

FD: Nagyon sok külföldi hely van már tervben, különleges természeti helyek, tengerpartok, hegységek, ezek is elmaradtak. Valamint az FPV drón mozgások, videók vonzanak, erre épített drónnal, akár egy táj vagy drift verseny felvételeit is szívesen összevágnám. De ez megint más kategória. Egy egyszerű példa, amikor még nem volt drónom a tűzijátékot emlegettem, hogy szeretném máshogy látni, nem csak lentről fotózni. Nos, a drón már megvan, csak tűzijáték nem volt azóta, egyelőre már ennek is örülnék.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

FD: A jelenlegi helyzetben csak online, facebook csoportokban követem mások tevékenységét.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

FD: Ez a technológia még nagyon sokat fejlődhet, nagy potenciál van benne az élet számos területén. Akár a mindennapi élet része lehet, egy alap dolog, szolgáltatás, mezőgazdaság, hibafelderítés-javítás, életmentés-keresés, forgalomelemzés, objektum modellezés stb. Persze nem Magyarországon, ahol ebben is visszafelé fejlődünk a törvényhozók miatt és a fásult emberek miatt. Ugyanakkor az egyre növekvő számuk és tevékenységük miatt, ezt valahogy szabályozni és korlátozni is kell, ha odáig jut ez a foglalatosság.

Szólj hozzá