Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Burgsta Lóránd

Hogyan és miért lesz a hegyeket járó tájfotósból drónfotós? Erről, és az elmúlt néhány, fotózással töltött évről beszélgettünk Lóránddal, aki szívesen mesélt eszközeiről és kedvenc képeiről, melyek teljes mértékben az őszi-téli, csendes erdei tájak szeretetéről árulkodnak.

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Burgsta Lóránd: Több éve már, hogy elkezdtem fotózni, és mint műfaj, különösen érdekelt mindig a tájfotózás. Innen már nem állt messze a felismerés, hogy mindezt levegőből gyakorolni egy nagyszerű lehetőség, amely rengeteg újfajta kompozíciót és perspektívát tár fel.

44342794 1858808044216318 6228134597075402752 o

2021 februárjában kezdtem el mélyebben ismerkedni ezzel a műfajjal. Akár azt is mondhatnám, hogy amint egy drón elrugaszkodik a földtől, hogy a világot és a látóhatárt egy új perspektívából figyelje, úgy rugaszkodtam el én is jelképesen az eddig ismert fotós keretektől. A történet úgy kezdődött, hogy az apám vett egy DJI Mini 2-őt és ezzel nagyjából egyidejűleg kezdtem el én is elmerülni a kamerás drónok világában.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

BL: Hobbinak, viszont az utóbbi időben megpróbáltam értékesíteni az így készített fotókat. Egyelőre még nem mondhatom, hogy egy stabil jövedelmem származna ebből, viszont nem is tartom ezt annyira fontosnak, a drónfotózás iránti szeretetem és érdeklődésem az, ami a fő motivációs húzóerőt képviseli.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

BL: Fotós múltamból adódóan vannak ismereteim a kompozíciót illetőn, a drónfotózás mellett a hagyományosnak számító tükörreflexes (DSLR) típusú digitális géppel is fotózok. Úgy gondolom, hogy a kompozícióra, fényre és egyéb körülményekre vonatkozó szabályok ugyanúgy érvényesek a levegőben, mint a földről, csak más paraméterek szerint. Ami a drónos navigálást illeti, egyedül és folyamatos gyakorlással tanultam meg az irányításukat.

23123

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

BL: Jelenleg egy DJI Air 2S-t használok Fly More Combo-val. Korábban egy DJI Mavic Air 2-esem volt, de az Air 2S fotós képességei miatt váltottam. Egyelőre teljesen meg vagyok elégedve vele, viszont ennek ellenére nyitott szemmel követem a piacot. Úgy gondolom, hogy egy nagyon innovatív és rohamosan fejlődő iparág ez, amely tartogatni fog még meglepetéseket az elkövetkező években.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

BL: Ezekből több is van. Mivel hegyvidéken lakom ezért többnyire az ehhez társuló hangulatok és képi világ köszönnek vissza a fotóimon. Általában igyekszem HDR módszerrel dolgozni, mindig .dng (RAW)-ban készítem a fotókat és Adobe Lightroom-ban szoktam elvégezni az utómunkát.

Pár hete, egy novemberi délután találtam a közelben egy érdekes erdőszéli helyet, ahol nemrégiben enyhe havazás volt, a fenyők hegyein visszaverődő, lemenő nap fénye és a friss hóréteg közti átmenetet próbáltam megjeleníteni…

Déli Kárpátok, Retyezát hegység…

Egy köd borította, hegyközti medence. Gyakori, hogy napokon keresztül nem száll fel a köd…

A közelben készült egy tómeder rehabilitációs munkálatai során. Mivel a tómeder egy erdő mellett van, ezért izgalmas témának tűnt a két terep közti kontraszt megjelenítése…

Ez a korábban említett tóhoz tartozó gátról készült, jobb oldalt a lemenő nap fénye, míg balról a munkagépek lánctalpainak nyomai látszanak a sárban…

Egy ködös reggelen készült az egyik közeli erdőben…

Kanyargós országút egy közeli, őszbe boruló erdő közt…

Ahogy talán látszik, nagyon tág nálam a kedvencek köre.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

BL: Folyton keresem és kísérletezek az új kompozíciókkal, alanyokkal, fényekkel stb. A bejáratott és népszerű perspektívákon kívül mindig próbálok valami újat keresni és azt kidolgozni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy újszerű, nemlátott témákat vagy alanyokat keresek, épp ellenkezőleg.

Úgy gondolom, hogy a drónfotózás nagyszerű lehetőséget nyújt követni egy olyan elvet, amit egyébként a sajátomnak is vallok: újszerűen és másképp látni és láttatni azt, amit megszokottnak vagy hétköznapinak tartunk. Ez a helyszínekre is vonatkozik. Egészen meglepő, hogy megszokott világunk mennyi újat mutat magából madártávlatból. Hihetetlen, hogy fentről nézve mennyire más lehet a világ.

A helyszín választás kapcsán fontosnak tartom kiemelni a repülés előtti tervezést, ill. céltudatos kigondolását a terepnek, helynek, amelyet fotózni szeretnék. Igyekszem mindig alaposan kigondolni, hogy mit és hol szeretnék fotózni, tudva azt, hogy limitált az idő, amelyet a levegőben tölthet a gép.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó́ tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

BL: A magyarországi drónozással kapcsolatosan még nincsenek tapasztalataim, mivel erdélyi vagyok és eddig csak itt repültem. Azt viszont látom, hogy ott sokkal szigorúbban veszik a drónozásra vonatkozó törvényeket és szabályokat. Itt gyakori, hogy még a rendfenntartó szerveknek is új fogalomnak számítanak az erre vonatkozó szabályok.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

BL: 2017-ben sikerült eljutnom Izlandra, de sajnos akkoriban csak egy fotógép volt nálam. Mindenképp tervezem újra megnézni, ezúttal viszont már a levegőből is. Mint az északi tájak kedvelője, nehezen tudok betelni vele. Egy másik ilyen célpont Norvégia, a fjordjaival és erdőivel.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

BL: Ahol lakom sajnos nem létezik ilyen közösség, van egy pár fpv-s ismerősöm, de nem igazán nevezhető közösségnek, emiatt többnyire csak online sikerül kapcsolatba kerülnöm hasonló érdeklődésű emberekkel vagy informálódni ebben a témakörben.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

BL: Szerintem hatalmas potenciál van benne, merem állítani, hogy egyfajta aranykorát éljük a drón-technológiáknak, ezt pedig alátámasztják a jobbnál jobb képességekkel rendelkező gépek megjelenései. Elég, ha csak a filmgyártást említjük, ami 15-20 éve körülményes légi felvételnek számított, az mára egyre hozzáférhetőbbé és egyszerűbbé válik. 10-15 év múlva pedig nagy valószínűséggel logisztikai, mezőgazdasági, ill. többféle célra is alkalmasak lesznek ezek a technológiák.

Szólj hozzá