Hírek

MQ-9 Reaper drón az aranyosgyéresi hadgyakorlaton

A Kolozs megyei Aranyosgyéres légi bázisán kedden nyílt napot tartottak, amelyen bemutatták a sajtónak a Dacian Reaper 20 fedőnevű hadgyakorlaton részt vevő, MQ-9 Reaper típusú amerikai drónt.

A januártól márciusig tartó román-amerikai hadgyakorlat keretében a lengyelországi Miroslawiecről érkezett a hírszerzési, felügyeleti és felderítési feladatokra kiképzett amerikai drónos légi alakulat.
 

MQ 9 Reaper

MQ-9 Reaper (Forrás: U.S. Air National Guard photo by Senior Airman Ryan Zeski)

 
A nyílt napon Adrian Zuckerman, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete kijelentette: az aranyosgyéresi légi támaszpont az egyik legalkalmasabb Európában a légierő gyakorlatozására. Ezért fektetett itt be az Egyesült Államok az elmúlt öt évben több mint 14 millió dollárt. Hozzátette: ezzel hozzájárultak Románia és a NATO keleti szárnya védelméhez.

A nagykövet azt is megemlítette: hogy az aranyosgyéresi támaszpont a Romániát védő Atlantic Resolve művelet keretében több NATO-tagország egységeit látta vendégül az elmúlt évek során. “Ez lehetővé teszi a gyors reagálást, és partnereink biztosítását arról, hogy itt vagyunk, és készek állunk egymás kölcsönös megvédésére” – idézte a nagykövetet az Agerpres hírügynökség.

Forrás: MTI

Szólj hozzá