Hírek

Lehetséges magyar harci drónokról beszélt Simicskó István az Országgyűlésben

Harci drónok gyártására és beszerzésére tett javaslatot Simicskó István volt honvédelmi miniszter az Országgyűlésben. A KDNP frakcióvezetője a jövő évi költségvetés parlamenti vitájában szólalt fel – írta meg az infostart.hu hírportál. Simicskó István KDNP-s frakcióvezető szerint a Honvédelmi Minisztérium kétmilliárd forintos költségvetése kellő garanciát nyújt a magyar emberek biztonságának megőrzésére.

Bayraktar TB2

A volt honvédelmi miniszter rámutatott, hogy a modern hadviselésben egyre nagyobb szerephez jutnak a harci drónok. Meglátása szerint nagyon fontos lenne az orosz-ukrán háború tapasztalatait megvizsgálni és áttekinteni. Úgy tudja, hogy folyik a kormányzatban ez a munka, hiszen jól látható, hogy a harci drónok jelentősége és szerepe egyre inkább meg fogja határozni a háború kíméletét.

Simicsko porte

“Ez egy új fegyvernem, óriásit fejlődött az elmúlt néhány hónapban is ez a technika, technológia, tehát nyilván jó lenne, ha hazai fejlesztés is rendelkezésre állna, de jó lenne, ha a beszerzésekben is gondolnia a tárca majd erre. A honvédelmi kormányzat figyelmét ezúton is igyekszem fölhívni és bátorítani őket ezen az úton, hiszen látjuk, hogy a törökök milyen fejlesztéseket tettek, illetve a Bayraktar drónok esetében az irániak milyen eszközöket állítottak össze ugye. Az orosz hadsereg ezeket alkalmazza, de az orosz fejlesztések is elindultak, nem beszélve az amerikai fejlesztésekről. És 2017-ben volt szerencsém biztatni a honvédséget arra, hogy alakítsunk ki egy drónfejlesztési stratégiát is. Bízzunk benne, hogy ez most nagyobb lendülettel előre fog haladni.” – idézte a politikust infostart.hu cikke.

Azt már a go2fly.hu szerkesztője teszi hozzá, hogy a Bayraktar TB2 a világ egyik legelterjedtebb, fegyverek bevetésére is képes közepes magasságú, hosszú bevetési idejű (MALE) harci drónja. A török Baykar Technology vállalat által fejlesztett drónból 2022-ig már több mint 300 példány készült. A TB2-esek világszerte több mint 400 ezer órányi repülésen és több ezer éles bevetésen vannak túl. Ennek a drónnak tulajdonítják többek között örmény–azeri háború eldöntését 2020-ban Azerbajdzsán javára. Harctéri körülmények között ma is szokszor használják az orosz-ukrán háborúban, Ukrajna félszáz TB2 drónt kapott a gyártótól.

Simicskó nem először beszélt a török drónokról, az alábbiakban idézzük egy márciusban, a vasarnap.hu portálnak adott interjújának ide vágó részletét:

“Jó lenne Magyarországnak is beszerezni modern drónokat? Mindenképpen, hiszen pontosan a háború eseményei világítanak rá arra, hogy szükség van erre az eszközre. Ebből adódik az is, hogy a harci drónok fejlesztése és kialakítása a Magyar Honvédség keretein belül is kulcsfontosságúvá vált. Relatíve olcsó eszközökről van szó – legalábbis a harckocsikhoz képest. A drónok beszerzését fel kell gyorsítani. Egyre több hadiipari vállalkozás költözteti Magyarországra a gyártását, amely meglátásom szerint helyes irány.”

A héten látott napvilágot az a hír is, hogy Kuvait 367 millió dollár értékű szerződést kötött a Bayraktar TB2 típusú drónok vásárlására, az azonban nem ismert, hogy mennyi drónt és mikor szállítanak Kuvaitba a törökök.

Szólj hozzá