Hírek Ipari drónok

Légi támogatással fejlődik a magyar mezőgazdaság

A NAK Szántóföldi Napokat választotta helyszínéül a Duplitec Kft. és a KITE Zrt. az együttműködési megállapodásuk aláírására és egy látványos drónos bemutató megszervezésének 2021. június 9-én. Ettől kezdve a KITE Zrt. viszonteladójává vált a DJI felvételező (Phantom, Mavic és Matrice), valamint a kijuttató drónoknak (DJI Agras sorozat).

Duplitec Kft. és KITE Zrt. együttműködési megállapodás

NAK Szántóföldi Napok – Duplitec Kft. és KITE Zrt. együttműködési megállapodás aláírása

A Big Data korában a mezőgazdaságban is egyre nagyobb jelentőséggel bír, hogy milyen minőségű és mekkora mennyiségű többletinformációt tudunk gyűjteni a tábláinkról. A modern technológia vívmányai lehetővé teszik, hogy az intelligens szenzorokkal ellátott erő- és munkagépek ±2,5 cm-es pontosság mellett dokumentálják a tábla- és egyes növény adatokat (domborzat, kijuttatott műtrágya- és növényvédőszer-dózis, hozaminformációk stb.), emellett rögzülnek a gépek üzemeltetési paraméterei is. Fontos agronómiai információ a gazdálkodó számára a növény fejlődésének nyomon követése, a fenológia időbeli alakulása. Az űrtávérzékelésben alkalmazott földmegfigyelési műholdak hetente akár több nagy felbontású űrfelvételt készítenek, amelyek megfelelő feldolgozásával fontos információkat kaphatunk a kultúrnövényeink fejlődéséről. Egyes speciális vizsgálatokhoz viszont ezeknek a felvételeknek a térbeli felbontása nem elegendő.

A pilóta nélküli légijárművek (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) egyre jelentősebb térhódítása nemcsak a hobbiszintű, hanem a professzionális felmérő és munkavégző/beavatkozó eszközök piacán is jelentkezik. A távirányítású drónok megjelenése az 1930-as évekre tehető, polgári célokra szélesebb körben a 2000-es évek elején, a mezőgazdaságban pedig a 2010-es éveket követően kerültek felhasználásra. A nemzetközi statisztikák szerint a mezőgazdaságban alkalmazott (felmérő és beavatkozó) drónok száma az elkövetkezendő években exponenciális mértékben fog növekedni.

DJI Agras T20

DJI Agras T20 permetező drón

A drónokkal gyorsan és pontosan tudunk olyan részletgazdag felvételeket készíteni, amelyek térbeli és optikai elemzések alapja lehet. Az elmúlt években számos olyan felmérést végeztünk, ami a gazdálkodó számára költségcsökkentést és többletjövedelmet jelentett. A drónfelvételeket elemezve az agrotechnológiai hibák, a vízgazdálkodási szélsőségekből eredő vegetációs sajátosságok, kártevők, kórokozók, gyomok foltszerű megjelenése pontosan lehatárolható, amely az esetleges beavatkozások alapjaiként szolgálhatnak.

Attól függően, hogy mi a felvételezés célja (vegetációelemzés, domborzatmodellezés stb.), milyen szenzorokkal végezzük a felmérést (RGB kamera, multi- vagy hiperspektrális kamera, hőkamera, LiDAR stb.), szükséges a felmérő drónt beállítani (haladási és oldalirányú átfedések, repülési magasság stb.).

A felmérő drónok adatait különböző térinformatikai szoftverekben feldolgozva segítségünkre van az agronómiai döntések meghozatalában. Ha rendelkezünk szakaszolásra alkalmas munkagéppel, akkor a feldolgozott térképek betáplálhatók a traktor fedélzeti számítógépébe, majd az adott beavatkozás pl. foltkezelés formájában végrehajtható a területen (1. ábra).

drónfelvétel - kijuttatási térkép

Adatból információ – a drónfotótól a kijuttatási térképig

Ma már egyre szélesebb azon UAV-k köre, amelyek bizonyos szintű beavatkozásra is képesek. Ezek a drónok változtatható dózisban juttatják ki a növényvédő szert, műtrágyát/lombtrágyát a kultúrnövény vegetációs tulajdonságait figyelembe vevő módon. A felvételező drón a terepen felméri az állományt, legyen az szántóföldi vagy gyümölcsös (2. ábra). A megfelelő teljesítményű hordozható számítógéppel az adatok azonnal feldolgozhatóak és betáplálhatóak a beavatkozásra képes eszköz memóriájába, ami ezután automata kijuttatást képes végezni.

A KITE Zrt. kutatás-fejlesztési és gyakorlati célokat is figyelembe véve, saját drónflottát alakított ki, melynek célja az adott mezőgazdasági tábláról gyűjthető többletinformációk bővítésének köre. Jelenleg az 5 KITE régióban a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóság precíziós gazdálkodási szaktanácsadói egy-egy DJI Phantom 4 Pro V2.0 típusú felmérő drónnal állnak a gazdálkodók rendelkezésére; míg az Innovációs Főigazgatóság kutatás-fejlesztési oldalról DJI Phantom 4 Multispectral felvételező drónnal és hozzá Agras T16 beavatkozásra képes eszközzel rendelkezik. Mindkét eszköz saját RTK bázissal rendelkezik, amely pár centiméteres pontosságot biztosít a felvételezések és beavatkozások során. Kutatásaink segítenek az eszközök hatékonyabb használatában és pontos helyük, valamint szerepük megtalálásában a mai modern mezőgazdasági üzemben.

megállapodás aláírása

Nagy György a Duplitec Kft. és Szabó Levente a KITE Zrt. képviseletében

Fontos megjegyezni, hogy a drónok alkalmazása mára törvényi szabályozás alá került. A felvételező drónokhoz elégséges lehet a nyílt (ezen belül A2) kategória megszerzése. A jogosítványhoz az érdeklődők több tanfolyam közül tudnak válogatni – például a Duplitec Kft-hez tartozó MyDroneSchool képzésközpont portfóliójából. A vizsgát minden esetben a KTI (Közlekedéstudományi Intézet) keretein belül kell letenniük a pilótajelölteknek. A 25 kg-nál nagyobb és több kilométerre repülni képes eszközök esetében művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges.

A gépkezelői oktatást/beüzemelést az első időkben a Duplitec szakértő kollégái végzik. De a KITE Zrt. célja, hogy idővel teljeskörű szolgáltatást tudjon a drónok mellé kínálni. Az alkatrész-ellátásban is részt vesznek, illetve, később, amennyiben szervizük megkapja a szervizoktatást, a nem garanciális javítási és karbantartási munkákat is el tudják vállalni.

Szólj hozzá