Hírek

Koszovó török Baykar drónokat vásárolt

Koszovó – egy újabb ország, amely török Bayraktar TB2-t drónokat vásárolt. Albin Kurti koszovói miniszterelnök bejelentette a drónok beszerzését, hangsúlyozva, hogy a védelmi kiadásokba való befektetés “hozzájárul a nemzet biztonságához”.

koszovo

Kurti egy Facebook-bejegyzésben, amelyen egy fotót ábrázol, amelyen a koszovói biztonsági erők vezetője, Bashkim Jashari és Armend Mehaj védelmi miniszter egy Bayraktar TB2 előtt áll. “Koszovó most biztonságosabb és büszkébb” – írta, de nem árulta el a megvásárolt drónok számával és a beszerzés pénzügyi részleteivel kapcsolatos rászleteket.

A koszovói miniszterelnök gratulált azoknak a katonáknak, akik elvégezték a Bayraktar TB2-ek üzemeltetéséhez szükséges képzést. Bár a fegyveres drónok konkrét célját nem határozták meg, Kürti kiemelte, hogy kétéves hivatali ideje alatt a koszovói hadsereg katonáinak száma 80 százalékkal nőtt, amihez a védelmi költségvetés 100 százalékos emelése társult.

Koszovó egyre fokozódó feszültségekkel küszködik, különösen május óta, amikor a túlnyomórészt szerbek lakta Zvecan városában összecsapások robbantak ki, amikor az újonnan megválasztott albán polgármester a szerb közösség ellenállásával szembesült, amely bojkottálta a választásokat. A rendőrség könnygáz bevetésével avatkozott be a tömeg feloszlatására, így biztosította a polgármester bejutását a városházára.

Miközben Koszovó Szerbiának tulajdonította az eseményeket, a szerb hadsereget is készültségbe helyezte.

A Bayraktar TB2 már bevéste nevét az ország repüléstörténetébe, mivel megdöntötte a korábbi repülési idő és magassági rekordokat, 27 óra és 3 perces repülést ért el, miközben 27 300 láb magasságig emelkedett.

A hírszerzési, megfigyelési és felderítési (ISR) és fegyveres támadási küldetések végrehajtására alkalmas, közepes magasságú drón eddig több mint 600 000 repülési órát teljesített.

Szólj hozzá