Hírek Drónszabályozás

Korlátoznák az arcfelismeréses technológia használatát

Kétpárti törvényjavaslat készült az Egyesült Államokban, amely alapján arcfelismerő megfigyelő rendszerek alkalmazását megelőzően a bűnüldöző szerveknek bírói jóváhagyásra lenne szüksége.

Az arcfelismerő technológia biztonságáról szóló törvényjavaslat szerint a szövetségi bűnüldözők kötelesek lennének bírói engedélyt kérni, ha valakit három napnál tovább valós időben akarnak követni, amit jelenteni is kellene a bírósági adminisztráció felé a jogkövető magatartás ellenőrzése érdekében. Ezen kívül 30 napban akarják maximálni az ilyen típusú megfigyelést. A törvényjavaslat, amely alapvetően nem a hordozó eszközökre (mint a drón vagy zárt láncú TV), inkább a megfigyelési technológiára fókuszál, enyhítheti a félelmet az UAV-technológia használatával szemben.

A javaslatot jegyző demokrata, delaware-i Coons és a republikánus, Utah állambeli Lee szenátorok úgy összegezték a tervezetet, mint ami a helyes arány felállítására törekszik a biztonság fenntartásához szükséges eszközök használata és a magánélethez fűződő alapvető jogok között. Az arcfelismerő technológia ugyanis kétségtelenül hatékony eszköz a bűnüldöző szervek számára, de egyben sok visszaélést is okozhat, ami ellen a polgárokat meg kell védeni.

Ismert az a tény, hogy a drónok képessé tehetők az arcfelismerésre, még ha ez – a közhiedelemmel ellentétben – egyáltalán nem a legtipikusabb felhasználása ennek a technológiának. A kamerákkal felszerelt drónok inkább egyes közösségek és személyek (pl. intézkedő rendőrök) biztosítására kerülnek bevetésre, de gyakori a kutatás-mentés, vagy éppen balesetek és bűncselekményi helyszínek rögzítése, későbbi dokumentálása.

Jelenleg az Egyesült Államokban nem egységes a kormány és a rendőri szervek által használható arcfelismerő technológiákra vonatkozó szabályozás, így nem meglepő, hogy a nagy tech-cégek vegyesen fogadták a javaslatot.

Forrás: coons.senate.gov, fedscoop.com

Szólj hozzá