Hírek

Kórházi drónszállítást tesztelnek az angolok is

Angliában a Nemzeti Egészségszolgáltató (National Health Service, NHS) teszteli miként használható eredményesen a drón a kórházak közötti légi szállításra. A drón vérmintákat, kemoterápiás gyógyszereket, felszerelések és postai küldemények szállít a northumberlandi kórházak között a következő négy hónapban.

dron kh

Most még napi hat járat indul, de májusban már 15 repülést terveznek. A Northumbria Healthcare azt mondta, hogy a drónos szállítás a megye földrajzi elhelyezkedése miatt “csökkenti a szállítási időt, növeli a hatékonyságot és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást”. A drón akár 70 km/órás sebességel is tud haladni. A kísérletet hét hónappal ezelőtt jelentették be egy hampshire-i kísérleti projekttel együtt. A személyzet nélküli légi jármű (UAV) akár 3 kg egészségügyi felszerelést is szállíthat az ashingtoni Wansbeck Kórháztól az alnwicki Kórházig, majd tovább a berwickI Kórházig.

drone under

Az Apian, a kísérletet finanszírozó cég azt mondta, nem áll fenn a csomagok lehagyásának veszélye, mivel azokat a raktérben tárolják egy “erős biztonsági tokban”. Sir James Mackey, a Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust vezérigazgatója a következőket mondta: “Az általunk lefedett terület, valamint az általunk kezelt kórházak és egyéb telephelyek száma miatt létfontosságú a hatékony logisztika. A drónok használata segíthet fontos gyógyszerek és kellékek jobb és intelligensebb eljuttatásában, ezért kíváncsian várjuk, hogyan zajlanak majd a tesztrepülések” – tette hozzá.

team

A kísérlet május 12-ig tart. Az Apian egy orvosi drón startup, amelyet az NHS-ben dolgozó orvosokból és volt Google-alkalmazottakból álló csapat alapított. Küldetésünk, hogy összekössék az egészségügyi ágazatot a dróniparral.

Szólj hozzá