Hírek

Kínai cégek drónelhárító technológiákat mutattak be a szerbiai fegyverexpón

A kínai védelmi cégek Szerbia piaci lehetőségeket keresnek,  illetve tovább bővítik tevékenységüket a tágabb értelemben vett balkáni régióban is. A Carnegie Alapítvány egy 2019-es jelentésében Szerbiát Kína „nyitott kapujaként” nevezte a balkáni térség felé. A szerb kormány által támogatott Partner 23 katonai kiállítást a héten Belgrádban rendezték meg. A Partner 23 vásárt megelőzően Szerbia volt a 23. Kínai Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Vásár díszvendége szeptember 9-én. Belgrádba most négy kínai védelmi vállalat érkezett, közülük három először jelent meg a balkáni piacon. 

belgrad1

„Nyilvánvaló érdeklődés mutatkozik a szerbiai piac iránt, hiszen a legtöbb kínai cég számára ez az első alkalom a vásáron, először mutatjuk be termékeink egy részét Európában is, így bővült a jelenlétünk” – mondta a China National Precision Machinery Import & Export Corp. képviselője. A CNPMIEC Kína legnagyobb rakétafegyver-rendszerek szállítójaként hirdette magát. A szakmai seregszemlén például lézerfegyver-rendszereket mutatott be, köztük az LW-30-at, amely nagy energiájú sugarakat használ a bejövő célpontok megsemmisítésére. A rendszer alkalmas az alacsony magasságú és alacsony sebességű drónok ellen három kilométeren belül.

belgrad2

A másik újdonság az ELINC CHL-906 rendszer volt, (amely pont egy év Szaúd-Arábiába egy hasonló katonai kiállításon már nagy feltűnést keltett – A Szerk.) amely napjaink elektronikus hadviselési és drónelhárító módszereinek egyik éllivasának tekinthető. Ez lényegében egy többfunkciós radarzavaró és elektronikus hírszerző állomás, amelyet a gyártó különféle konfigurációkban tud szállítani a megrendelőknek.

belgrad3

„Első kiállítóként a szerbiai és a balkáni régió piacaira való terjeszkedésben vagyunk érdekeltek. Nyitottak vagyunk és készek vagyunk együttműködni a szerb iparral” – mondta Sun Xuming, az ELINC Eurázsiai Osztályának vezérigazgató-helyettese.

Meglepő módon szinte egyetlen drónt sem mutattak be a kínai cégek. Kivétel volt a Wing Loong II, amely a CATIC hozott el Belgrádba. A megfigyelési, légi felderítő és precíziós csapásmérő feladatokra szánt nagy drón-t 2015 óta értékesítik. A műholdon át írányítható, Wing Loong II nagy hatótávolságú csapásmérő képességgel rendelkezik.

1280px Wing Loong II side view

A cég illetékesei nem nyilatkoztak arról, hogy van e a Wing Loong II iránt érdeklődés a szerb hadsereg részéről. Azt ugyan tudni lehet, hogy a szerb haderőben jelenleg hiányzik egy az MQ-9 Reaperhez hasonló MALE kategóriás drón.

1280px Wing Loong II fron view

„Szerbia – legalábbis nyilvánosan – nem fejezte ki érdeklődését a Wing Loong II iránt – mondta Peter Voinovich, a TangoSix szerb légiközlekedési hírportál főszerkesztője, aki szerint kétséges, hogy az országa komolyan érdeklődne a kínai drón íránt.

Szólj hozzá