Hírek

Kína új szuperszonikus drónja Tajvant, Japánt és az USA-t is fenyegetheti

Kína új szuperszonikus felderítő drónja az Egyesült Államok, Japán és Tajvan elleni megelőző csapások előhírnöke lehet. Ezenkívül tesztelheti a regionális államok reakcióit és védekezési képességeit a légtérbetörésekkel szemben.

kina0

A The Washington Post elemzői komoly katonai fenyegetettséget látnak a WZ-8 drónban. A forrás hivatkozik az Egyesült Államok Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynöksége tavaly augusztusi dokumentumaira. A képműholdak felvételein a Sanghajtól 560 kilométerre fekvő Liuan repülőtéren két WZ-8 rakétahajtású szuperszonikus drón látszik. A repülőteret még 1970-ben Mao Ce-tung építtette.

kina3

A Google Earth nyilvánosan elérhető felvételei és a The Post számára a Planet Labs által biztosított műholdképek áttekintése azt mutatja, hogy a bázis az elmúlt években többször is bővült, és 2020 augusztusa után legalább 18 új építmény épült. 2022 február végétől új, lényegesen szélesebb szerkezet a kifutópályától délre a dombokba vezető főutakat építettek ki. Egyes helyeken az új tisztás körülbelül 130 méter széles.

A WZ-8 alapvetően egy felderítő feladatokra épített drón, ennek megfelelően elektro-optikai képalkotó berendezésekkel, SAR vagyis szintetikus apertúrájú radarral és egyéb érzékelőkkel van felszerelve.

kina1 1

A Post szerint Kína 2019-ben mutatta be a WZ-8 drónt a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Tienanmen téren. Akkor csak néhány elemző gondolta, hogy a drónok működőképesek.

Főbb méretei: hosszúság: 11,5 m, szárnyfesztávolság: 6,7 m, magasság: 2,2 m. A meghajtásáról két YF50 hajtómű gondoskodik. Sebessége 7408–8643 km/h vagyis 6–7 Mach lehet. Maximális repülési magassága eléri az 50 000 métert.

Nyugati szakértők szerint félő, hogy a drónt fegyverzettel felszerelve stratégiai jelentőségű csapásmérő eszközzé alakítható.

kina2 1

A The Washington Post által megszerzett, kiszivárgott dokumentumok a WZ-8 felderítő küldetések tervezett repülési útvonalait mutatják.

Bár a WZ-8 fegyvertelen, a Post szerint módosítani lehet a jövőbeni csapások érdekében, mivel nehéz észlelni és elfogni. Azt állítják, hogy egy H6-M bombázó Kína keleti partjáról indítja el a WZ-8-at, amely 30 000 méteres magasságban és a hangsebesség háromszorosával repülhet be Dél-Korea és Tajvan légterébe.

Szólj hozzá