Hírek

Kína korlátozza a drónexportot

Kína bejelentette egyes drónok és drónokhoz kapcsolódó felszerelések exportellenőrzését, mondván, hogy meg akarja védeni a „nemzetbiztonságot és érdekeket” az Egyesült Államokkal a technológiához való hozzáférés miatti fokozódó feszültségek közepette.

drone illusztracio

Illusztráció

Szeptember 1-jén lépnek életbe a hétfőn bejelentett korlátozások a berendezésekre, köztük egyes drónmotorokra, lézerekre, kommunikációs berendezésekre és drónelhárító rendszerekre – közölte a Kereskedelmi Minisztérium.

Az ellenőrzések bizonyos közkedvelt kiskereskedelmi drónokat is érintenek. A polgári drónokat pedig nem lehet katonai célokra exportálni – közölte a minisztérium szóvivője.

A szóvivő szerint a hatóságok értesítették az érintett országokat és régiókat.

Kína nagy dróngyártó iparral rendelkezik, és számos piacra exportál, beleértve az Egyesült Államokat is. Az amerikai törvényhozók szerint az Egyesült Államokban eladott drónok több mint 50 százalékát a kínai székhelyű DJI cég gyártja.

A DJI hétfőn közölte, hogy mindig szigorúan betartotta és végrehajtotta azon országok vagy régiók törvényeit és előírásait, amelyekben működik, beleértve a kínai exportellenőrzési szabályozási követelményeket is.

“Soha nem terveztünk és gyártottunk katonai felhasználásra szánt termékeket és felszereléseket, és soha nem forgalmaztuk vagy értékesítettük termékeinket katonai konfliktusokban vagy háborúkban való használatra egyetlen országban sem” – tette hozzá a dróngyártó.

 

Szólj hozzá