Hírek Ipari drónok

Kiadta éves előrejelzését az USA Szövetségi Repülési Ügynöksége

A Szövetségi Repülési Ügynökség éves előrejelzés formájában rendszeresen közzéteszi az amerikai repülési iparágat érintő várakozásait, amely idén is tartogatott néhány, a drónipart érintő meglepetést. A dokumentum a 2019-2039. közötti időszak irányvonalait igyekszik megjósolni, lássuk, miként!

Az előrejelzés mindenekelőtt a növekedés ütemére és a rendelkezésre álló eszközállományra tartalmaz becsléseket.

Tavaly az Ügynökség a kereskedelmi drónipar mintegy 40%-os növekedését jósolta, hozzátéve, hogy még mindig küzdelmes ennek a szektornak a kézben tartása. Elmondták: “Nagyon dinamikus ágazatról van szó, amiről egyelőre úgy tűnik, a fejlődés korai szakaszában van.”

Mi történt azóta?

Azok számára, akik figyelemmel kísérik a drónipart, a növekedés ténye nem újdonság. Ami viszont meglepő, az a növekedés üteme, valamint a szabadidős és kereskedelmi szektor közötti jelentős különbség.

A szabadidős drónok számának növekedése ugyanis az USA-ban a jelek szerint lassul. Jelenleg 900.000 regisztrált drónpilóta tartozik ebbe a körbe, akik a becslések szerint 1,25 millió drónból álló flottával rendelkeznek, így a hobby-drónozók mindenképp szignifikáns tábort alkotnak. A Szövetségi Ügynökség mégis úgy látja, hamarosan telítődik ez az ágazat:

„Mint minden más, hobby elemeket is magában foglaló technológia esetében (pl. mobiltelefonok és videojáték-konzolok, valamint videokamerák és videolejátszók), a terjedés valószínűleg lassulni fog. Az árak csökkenése mellett a kezdeti alkalmazók kezdik megtapasztalni a technológia adta élmények korlátait, vagy egyszerűen alább hagy a lelkesedésük. Látva a regisztrációk és a piaci fejlesztés tendenciáit, úgy véljük, ez a piac az 1,4 milliós szám körül meg fog torpanni.”

A kereskedelmi drónipar növekedési üteme megdöbbentő: 80%-kal meghaladta az előrejelzést. Az Ügynökség korábban az egészséges növekedés ütemét 40% körülre tette, azonban jelentősen alábecsülték az ágazatot:

“A tavalyi előrejelzésünk azt irányozta elő, hogy 2019-re ebbe a szektorba körülbelül 229.400 repülő eszköz tartozik majd, ami növekedés szempontjából 2018-hoz képest 40%-ot jelent. A friss adatok messze meghaladják a fenti számot, ugyanis több mint 277.000 repülőt regisztráltak a 2018-as év végéig. Ennek alapján hamar megdőlt az elmélet, hiszen becslésünkhöz képest majdnem 80%-os emelkedés következett be. Ez is mutatja, mennyire kiszámíthatatlan még ez a szektor, és micsoda növekedési potenciált rejt.”

Az ezévi drónipari előrejelzésbe igyekeztek beépíteni a fenti tapasztalatokat, de számításba vették az újnak számító iparágak természetes változékonyságát is. Ezzel együtt az Ügynökség kifejezetten optimista a kereskedelmi drónipart illetően.

A várakozások szerint a hardverek fejlődése folytatódik, a professzionális eszközök használata gyakoribbá válik, ahogy a szállítás és más felhasználási lehetőségek szélesednek. Az Ügynökség különbséget tesz fogyasztói szintű (átlagosan 2500 USD áron kapható), és professzionális célokra használt (átlagosan 25.000 USD áron kapható) kereskedelmi drónok között. Az első csoportba tartozó eszközök jelenleg a piac 95%-át teszik ki, az előrejelzés azonban valószínűsíti, hogy ez az arány az elkövetkező 5 évben 85%-ra fog csökkenni. Ezzel párhuzamosan a professzionális drónok alkalmazása gyakoribbá válik majd. Úgy vélik, ha a drónos szállítás feljebb lépne a skálán, a professzionális drónok terjedése elképesztő mértéket ölthet.

A kereskedelmi drónok használata az előrejelzés szerint tehát további növekedést fog produkálni, de hogy pontosan mely területeken, az nehezen jósolható meg. Az Ügynökség minden esetre felmérte, hogy az USA-ban jelenleg milyen arányban alkalmazzák a drónokat egyes rész-területeken, ami azért érdekes előrevetíthet bizonyos trendeket.

grafikon e1557471652321

Forrás: FFA

Szólj hozzá