Hírek

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

Kényszerleszállást hajtott végre az északnyugat-lengyelországi Miroslawiec katonai repülőterén egy gyakorlatozó, MQ9 Reaper típusú amerikai drón – erősítette meg sajtóértekezletén Ireneusz Nowak vezérőrnagy, a lengyel légierő főfelügyelője.

MQ-9_Reaper

A kép illusztráció – U.S. Air National Guard photo by Senior Airman Ryan Zeski

A lengyel fegyveres erők főparancsnoksága keddre virradóra közölte, hogy egy, a lengyel légtérben gyakorlatot végző amerikai drón biztosított, nem lakott területen landolt. A kényszerleszállás az előírásokkal összhangban történt – tudatták.

Nowak a kedd délutáni sajtókonferencián elmondta: a Romániából indított pilóta nélküli repülőgép kiképzési rutinfeladatot hajtott végre, melynek során leszállási manővert kellett volna teljesítenie a miroslawieci repülőtéren, majd onnan visszatért volna Romániába.

A kényszerleszállásról azután döntöttek, hogy a misszió teljesítése során a drón elveszítette a kapcsolatot a romániai bázissal.

A drón a repülőtérnek egy olyan övezetében szállt le, amely teljesen biztonságos, és amelyet üres üzemanyagtartályok vagy fegyverek ledobására használnak harci repülőgépek kényszerleszállása esetén.

Nowak közölte: a pilóta nélküli eszköz megrongálódott. Megerősítette: a drón nem hordozott fegyvert, és leszállás előtt felhasználta a tartályában lévő üzemanyagot.

Bejelentette: az incidens okait az amerikai fél fogja vizsgálni.

Forrás: MTI

Szólj hozzá