Hírek

Kanada megszünteti a török exportellenőrzést

Kanada hétfőn közölte, hogy megszüntette a törökországi export ellenőrzését bizonyos típusú fegyverek, köztük a drónoptikai technológia tekintetében. Az interneten közzétett közlemény szerint a kanadai kormány ezentúl minden exportot eseti alapon felülvizsgál.

kanada

Képünkön a török Baykar TB3 drónja ötödik tesztrepülése során Isztambulban, 2023. november 10-én. Érdekessége, hogy a drón futóműveit is be tudja húzni. De hasonlóan például a Boeing 737-700-as utasszállító géphez, futóműveket ablakok nélküli futómű aknába húzza vissza.

Az észak-amerikai ország 2020-ban felfüggesztette a dróntechnológia értékesítését a NATO tagállamnak, Törökországnak, miután megállapította, hogy a török ​​gyártmányú drónokhoz csatlakoztatott optikai berendezéseit Azerbajdzsán használta fel az örmény etnikai erők elleni harc során Hegyi-Karabahban.

Törökország 1952-ben lett az 1949-es Washingtoni Egyezmény 12 alapító tagjának aláírásával létrehozott NATO-nak a tagja. A NATO 13. tagjaként Törökország 1951. október 17-én írta alá a csatlakozási protokollt.

A legnagyobb törok dróngyártó, a Baykar ma a világ egyik legsikeresebb pilóta nélküli légijármű (UAV) gyártója. 2020 júliusában Kanada és Norvégia is közösségi finanszírozási kampányt indított, hogy török ​​drónokat vásároljon Ukrajna számára az orosz inváziót követően. Baykar szerződése, amellyel drónokat ad el Szaúd-Arábiának, a legjövedelmezőbb üzlete volt 2023-ban.

Szólj hozzá