Hírek Dróntechnológia

Jöhetnek az „agyas” drónok az USA-ban?

A katonai drónok rengeteg adatot gyűjtenek össze a kameráikon és más szenzorokon keresztül, amelyeket jelenleg streamelés útján küldenek vissza a földre. Itt aztán emberek és számítógépek elemzik és használják fel a drón által gyűjtött információ-halmazt.

A hírek szerint az USA hadereje ezen gyakorlat továbbfejlesztésén dolgozik: egyfajta aggyal akarják felszerelni a drónokat, hogy valós időben analizálhassák a rendelkezésre álló adattömeget.

Albert Franz, az USA légierejéhez tartozó kutatólabor (AFRL) mérnöke az amerikai Defence Daily szerint azon az állásponton van, hogy a jelenlegi technológia és az emberek kapacitása nem tud lépést tartani a nagy felbontású érzékelőkből érkező légi adatokkal, ugyanis az adatok olyan nagy méretűek, hogy alig továbbíthatók a lassú kommunikációs csatornákon. Erre a problémára jelentene megoldást, ha a jövőben saját aggyal rendelkeznének a drónok, így egyből feldolgozhatnák a bejövő adatokat, és csak azokat küldenék tovább, amelyek ténylegesen használhatók.

A drón agyát egy speciális, neuromorf számítógép adná, ami a tényleges agyműködés szimulálására képes. Az egy-nulla alapú digitális számítások helyett a neuromorf chipek mesterséges idegsejtekkel veszik fel a versenyt az analóg természetű emberi aggyal. Azaz: agyunk idegsejtjeihez hasonlóan nem egyszerűen be- vagy kikapcsolnak, hanem jeleket gyűjtenek egy bizonyos pontig, amikor a neuronok kisülnek, és továbbítják a jelet.

A mai mesterséges intelligencia azon alapszik, hogy megpróbálja utánozni ezt az analóg folyamatot a digitális áramkörökben, olyan feladatokhoz, mint például a képfelismerés. Ez nagyon erőforrás-igényes folyamat. Ezért is indított a légierő együttműködést az IBM-mel, amely már dolgozik a TrueNorth nevű neuromorf számítógépes chip létrehozásán. Az IBM hasonló módon építette fel Blue Raven nevű mesterséges intelligencián alapuló rendszerét, amely 64 millió neuronnak és 16 milliárd szinapszisnak felel meg. Ez megközelíti egy kis madár agyában lévő neuronok számát és a rendszer mégis, mindössze 40 watt energiát fogyaszt.

És ez még csak a kezdet. Az amerikai légierő és az IBM közös célja, hogy növelje a neuromorf rendszer számítási teljesítményét, mintegy négy nagyságrenddel, vagyis 10 000-szeresen az elkövetkező négy-öt évben. Ha ez bekövetkezne, már nem csak egy drónnal állnánk szemben, amely adatokat gyűjt, hanem egy valódi robottal, amely megérti, amit lát, és képes intelligens üzenetek és értékelések továbbítására.

Forrás: defensedaily.com

Szólj hozzá