Hírek

Jelentős támogatásokat ad az EU drónok fejlesztésére

A hazai drónszereplők jelentős támogatásokhoz juthatnak Európai Uniós forrásból – derült ki a harmadik alkalommal megrendezett országos drónkonferencián. A viszonylag fiatal iparág szereplői globálisan – így Magyarországon is – egyre hangsúlyosabb stratégiai jelentőséggel bírnak a gazdaságban, legyen szó akár a tudományos életről vagy a piaci szektorról. Minderről a napi.hu számolt be.

napi

Ennek megfelelően a különböző drón tárgyú beruházások, fejlesztések és innovációk finanszírozására közvetlen és közvetett Európai Uniós források, valamint költségvetési támogatások is rendelkezésre álltak az elmúlt években – mondta Fellegi Áron, az EuroAtlantic Zrt. igazgatósági elnöke.

A jelenlegi nehéz gazdasági helyzet miatt azonban a pályázati piac beszűkült, ebből következően mostanra a megfelelő támogatási és finanszírozási eszközök elérése nehezebbé vált – tette hozzá.

A következő időszakban azonban az elmúlt évtizeddel ellentétben, a hazai pályázati piacon forráshiányra kell számítani. A korábbi években a pályázók széles körű pályázati- és támogatási lehetőségek közül választottak, ez a jövőben azonban csökkeni fog. Nemcsak az EU-s források fognak csökkeni, hanem a központi költségvetésből finanszírozottak is. Azok a pályázatok pedig, amik a forráshiányos környezet ellenére meg fognak jelenni, közel sem fognak olyan intenzitást és mennyiséget elérni, ami a potenciális pályázók beruházási- és fejlesztési igényeit kielégíti – húzta alá Fellegi Áron.

A központi brüsszeli források ideális finanszírozási eszközök lehetnének a dróniparnak, így ezeket mindenképp érdemes lenne kiaknázni a szereplőknek. A 2021 és 2027 közötti uniós költségvetésben 340 milliárd euró összértékért pályázhatnak a vállalatok innovációs fejlesztésekre.

Szólj hozzá