Hírek

Izrael: úttörő az agrár drónok terén is

A mesterséges beporzástól a robotokkal történő gyümölcsszedésig az izraeli agrár innováció célja, hogy megoldást kínáljanak az élelmiszerek iránti növekvő kereslet és a mezőgazdasági dolgozók hiányára. 

ozreal3

Mivel az éghajlatváltozás és a globális népességnövekedés egyre nagyobb kihívások elé állítja a mezőgazdaságot, az izraeli technológia rengeteg találmányt és fejlett eszközt kínál a gazdálkodók alkalmazkodásának elősegítésére. Egy avokádó gyümölcsösben Eyalban, egy kibucban Izrael középső részén számos új, drónokat is alkalmazó megoldást tesztelnek. LÁSD A VIDEÓT ITT!

A mesterséges beporzás elősegítheti a terméshozamok növelését a világ növekvő népességének táplálása érdekében – mondta Thai Sade, az izraeli BloomX cég alapítója és vezérigazgatója. A cég algoritmusokat használ a beporzás hatékonyságának maximalizálásához szükséges optimális idő előrejelzésére. „Sokkal drágább új gyümölcsöst telepíteni, mint a meglévőt jobban kihasználni” – mondta. Ofri Yongrman Sela, aki felügyeli az avokádó-, búza- és datolyaszilva-termelést az Eyal kibucban, elmondta, hogy a munkája során felmerülő ismeretlenek közül a beporzást a legnehezebb kezelni.

ozreal4

Az avokádófák a mézelő méhekre támaszkodnak a beporzáshoz, de “nem igazán tudjuk, hogy megjönnek-e vagy sem, és ha igen mikor.” A BloomX technológiájának a méhekkel együtt történő alkalmazása akár 40 százalékkal növelte a hozamot. Az ágazat gyors változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedben.A mezőgazdaságot ma már talajparamétereket mérő szenzorok, drónok és “big data” is támogatják – mondta, hozzátéve, hogy „a technológia minden szegmensbe belépett”. A Start-Up Nation Central, az izraeli technológiát népszerűsítő nem kormányzati szervezet legutóbbi jelentése több mint 500 izraeli agrártechnológiai vállalatot sorol fel.

ozreal1

A Tevel cég például gyümölcs szedő drónokat gyárt. „Nincs elég ember” – mondta az alapító Yaniv Maor. “És előretekintve egyértelmű, hogy még kevesebben lesznek. Ugyanakkor a termés növekedni fog – több lesz az ember és több lesz a fogyasztás. A szakadék egyre nő, és itt lép be a robotika.”

A Tevel rendszere nyolc drónt foglal magában, amelyek egy olyan platformhoz vannak csatlakoztatva, amelyek mesterséges intelligencia és gépi látás segítségével elemzik a kamerákon át a gyümölcs képeit. Ez nemcsak azt segít meghatározni, hogy melyik gyümölcs érett és leszedhető, hanem a cukortartalmat és az esetleges betegségeket is.

A drónok szívással finoman lehúzzák a gyümölcsöt az ágról, és egy gyűjtő edénybe helyezik, a rendszerben az az embereknek elsősorban a működés felügyelete a dolga – jegyezte meg Maor.

A technológiát Izraelben, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Chilében használják, és több mint 40 különböző típusú almán, őszibarackon, nektarinon, szilván, sárgabarackon és körtén működik már eredményesen. „A rendszer teljesen autonóm, attól a döntéstől, hogy leszedjük-e a gyümölcsöt vagy sem, illetve hogyan érjük el és távolítsuk el” – mondta.

Szólj hozzá