Hírek

Ingenuity: 50. drón repülés a Marson

2023. április 13-án, csütörtökön tette meg az 50. repülését a Vörös bolygón. Az Ingenuity 50. repülése alatt több mint 11 500 métert tett meg a Jezero-kráterben, a teljes repülési idő pedig már közel 90 perc.

Az Ingenuity az első helikopter a Marson, amely tudományos munkát nem végez ugyan, de mégis fontos szerepet játszik a NASA űrprogramjában: bizonyítja, hogy lehetséges a repülés a bolygó ritkás atmoszférájában, így a későbbi missziók során már akár helikopterek is segíthetik a terepszemlék és adatgyűjtés kivitelezésében a robotokat vagy a helyszínen tartózkodó űrhajósokat. Az Ingenuity a Perseverance marsjáróval együtt érkezett a Marsra és 2021 áprilisában kezdte meg repüléseit, amelyekből eredetileg csak néhányat terveztek megvalósítani a mérnökök: a jármű élettartamát ugyanis csak 30 marsi napra becsülték. A helikopter viszont jóval megbízhatóbbnak és ellenállóbbnak bizonyult

Mars helicopter on sol 46

Ezzel tízszeresen túlszárnyalta a mérnökök előzetes célkitűzését.

Az 50. jubileumi repülés adatai:

  • távolság: 322,2 méter
  • repülési idő: 145,7 másodperc
  • repülési sebesség: 4,6 m/sec

A drón új, 18 méteres magassági rekordot is felállított, mielőtt leszállt a nagyjából 800 méter átmérőjű Belva-kráter közelében.

A marsi drón rotorjainak fordulatszáma egyébként 2400–2700 percenként. A napelemmel tölthető 35 Wh teljesítmányű akkumulátora 167 másodperces repülést is lehetővé tesz, a drón hatótávolsága 700 méteres.

Az Ingenuity egyébként azért is érdekes, mert számos hétköznapinak mondható alkatrészből, például okostelefon-processzorokból és kamerákból épült meg.

Az Ingenuity sikerén felbuzdulva a NASA mérnökei a jövőben induló mars járművekre már nagyobb méretű, teljesítményű és felszereltségű helikoptereket terveznek.

Szólj hozzá