Hírek

India: az áramszolgáltatónál is használnak drónokat

Az indiai TPNODL, amely hatalmas, 27 920 négyzetkilométeres működési területet fed le, elsősorban 33 KV-os, 11 KV-os és alacsony feszültségű vezetékekből álló felsővezetékeket, úttörő szerepet tölt be a fejlett technológiák alkalmazásában a közüzemi szolgáltatások javítása érdekében.

india

Mivel a hálózat 77%-a vidéki területeket érint, beleértve az erdős területeket, és 226 fogyasztóval rendelkezik, amelyek több mint 50 km-re terjednek ki, a vállalat egyedülálló kihívásokkal néz szembe. Felismerve a dróntechnológiában rejlő lehetőségeket, a TPNODL innovatív megközelítést alkalmazott infrastruktúra-vizsgálati, eszközkarbantartási, felügyeleti és vészhelyzeti reagálási gyakorlatának átalakítására. A drónok használatával a vállalat biztonságosabb, hatékonyabb és főként költséghatékonyabb megoldásokat ért el.

A drónok által vezérelt termoszkennelésen alapuló karbantartási auditok révén a TPNODL 91 vizsgálatot végzett körülbelül 2429 km hosszúságban, és több mint 7000 képet rögzített. Az ellenőrzések eredményeként 1223 hibaforrást azonosítottak, amelyek közül 948-at (78%) már javítottak is.

Az ultrahangos szkennelési technológiát alkalmazó prediktív karbantartást is bevezették. Az ultrahangos szkennelést valójában a jövőbeli meghibásodás előrejelzésére végzik az elektromos hálózatban lévő elektromos kisülések rögzítésével, és azonnali megelőző intézkedéseket tesznek a korai meghibásodások enyhítésére. Ez a kamera a hang- és ultrahangfrekvenciákat egyaránt kombinálja az emberi fül számára gyakran teljesen hallhatatlan kisülések észlelésére, ezáltal megkönnyíti az adatalapú döntéseket, hatékonyan rangsorolja a karbantartási feladatokat, meghosszabbítja az eszközök élettartamát, csökkenti a meghibásodások költségeit, és biztosítja az alapvető szolgáltatások megbízható működtetését, miközben minimalizálja a környezeti hatást.

india2

A 33KV vezetékláncot ultrahangos technológiával szkennelték, és 151 gyanús pontot azonosítottak, amelyek 88%-át kijavították. A TPNODL-nál a dróntechnológia alkalmazásai és előnyei közé tartozik az infrastruktúra ellenőrzése, az eszközök karbantartása és felügyelete, az elosztóvonal felügyelete, a vészhelyzeti reagálás, valamint a fokozott biztonság és kockázatcsökkentés.

Az éjjellátó kamerával felszerelt drónok segítségével a lopásokról HD képek/videók készültek.

A bluetooth-os mérőórák leolvasását merevszárnyú drón segítségével végzik a vidéki, nehezen megközelíthető fogyasztóknál. Ezek főként rízsföldeket jelentenek, ahol az öntöző rendszerhez kell az áramszolgáltatás. Körülbelül 35 000 fogyasztót szolgálnak ki, ezeknek a fogyasztóknak a többsége mélyen a rizsföldek belsejében található, nehezen megközelíthető, utaktól távol eső helyeken.

A TPNODL kezdeményezte, hogy BLE (Bluetooth Low Energy) mérőket szereljenek fel minden ilyen mezőgazdasági fogyasztónál és a mérőállást a merevszárnyú drón rögzíti egy androidos mobilalkalmazáson keresztül.

A jövőre nézve a drónok szerepe a TPNODL-nál tovább fog bővülni a mesterséges intelligencia, az automatizálás és az adatelemzés fejlődésével. A drónok prediktív karbantartási képességeinek kihasználásával a TPNODL célja, hogy előre jelezze a lehetséges berendezések meghibásodását, és proaktív módon beavatkozzon, hogy elkerülje a zavarokat, így biztosítva a vidéki fogyasztók számára is a zavartalan szolgáltatást. A prediktív karbantartás számos előnnyel jár, beleértve a minimális állásidőt, a költséghatékonyságot és a berendezések hosszabb élettartamát is.

Szólj hozzá