Hírek

Hőkamerás drón is segíti a Kalász ÖTE munkáját

Pilóta nélküli légi járművek, azaz drónok használatára, vezetésére szerzett diplomát 2021-ben Szilvási László, a Budakalászi Készenléti Önkéntes Tűzoltó és Önkéntes Mentőszervezet Egyesülete (Kalász ÖTE) alelnöke, önkéntes tűzoltója. Napjainkban már szakmai folyóiratok szerkesztői és képzési központok vezetői is számítanak a tapasztalt szakember gyarapodó tudására.

kalasz ote dron

Fotók: TV Budakalász

Szilvási László, a Budakalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület alelnöke és önkéntes tűzoltója pilóta nélküli légi járművek használatára, vezetésére szerzett diplomát 2021-ben. A tulajdonában lévő drónt elsősorban eltűnt személyek keresésére, illetve gócpontok felkutatására használja. A speciális, hőkamerával is ellátott eszköznek nagy hasznát veszik a kutatások során. Legutóbb december végén, az árhullám levonulásakor használták a drónt az árterületen.

„Néhány évvel ezelőtt vásároltam egy drónt és az volt a célom, hogy a lehető legjobban megismerjem a működését. Maximalista emberként az összes létező funkciót megismertem, megtanultam. Amikor a Kalász ÖTE tagja lettem, megfelelő tudás birtokában voltam ahhoz, hogy elinduljak az egyetemi képzésen. Végül 2021-ben szereztem diplomát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 150 óra képzés után a pilóta nélküli légijármű kezeléséből. 2023-ban is több bevetésen vettünk részt, a legtöbbször eltűnt személy keresése volt a feladat, egy alkalommal pedig egy tűzeset kapcsán kaptam felkérést, amikor hőforrásokat, gócokat kellett felfedezni a lángok eloltását követően” – emlékezett vissza Szilvási László.

 

Szólj hozzá