Hírek Dróntechnológia

Hamarosan jöhet a repülő mobilinternet átjátszó

Olyan technológiai óriások, mint a Google és a Facebook, évekig dolgoztak azon, hogyan vigyék minél közelebb az internetet azokhoz az emberekhez, akiknek nincs megfelelő összeköttetésük. Most egy amerikai startup új, saját tervvel állt elő a témában.

A TeleLift azzal kísérletezik, hogy repülő mobilinternet átjátszó “tornyot” hozzon létre. Ehhez ebédlőasztal méretű drónokat használnak, amelyek hosszú huzallal a földhöz rögzítettek, és készítőik szerint legalább egy hónapig képesek a levegőben maradni.
 

Telelift 1

 
A 22 éves Rahul Tiwari 2017 nyarán állt elő az ötlettel, miközben az amerikai Indiana államban mérnöknek tanult. Drónjai mintegy 60 m magasan lebegnek, miközben a napelemekhez vagy a földi áramforráshoz vannak csatlakoztatva. Mindez körülbelül olyan mennyiségű energiát használ, mint egy mikrohullámú sütő. A drónok egyébként bármilyen váltakozó áramú áramforráshoz hozzákapcsolhatók.

Tiwari eredetileg azt tervezte, hogy drónjait orvvadászat elleni „repülő őrtornyokként” használják majd Afrikában, ám amikor egyes ipari bennfentesekkel beszélt, nagyobb potenciált látott az ötletében. „Ha vennénk az általunk épített drónokat – amelyek nagyon nagy teljesítményűek, és nagyon hosszú ideig tudtak repülni – és egyszerűen 4G routereket csatlakoztatnánk, akkor bárhova eljuttathatnánk az internetet, ahová csak akarjuk.” – mondta a CNN Business-nek a startupper.
 

Telelift

 
A világszerte – a mobilszolgáltatókat képviselő GSMA becslése szerint – körülbelül 4 milliárd ember a mai napig nem rendelkezik internet-hozzáféréssel. A minnesotai Spooky Action startup cég arra törekszik, hogy a TeleLift-et rossz internet lefedettségű afrikai területekre vigye, kezdve Kenyával, Nigerrel, Botswana-val és Szenegállal.

Tiwari szerint a mobilhálózat lefedettség lényegesen csökken a nagyvárosokból kiérve, így hálózati szolgáltatókkal dolgozik együtt, megcélozva a külvárosokat, ahol arányaiban drónonként a legtöbb embert fedhetnék le. Később távolabbi területekre is eljuthatnának így. „Az internet-szolgáltatók hajlandóak lennének fizetni egy olyan szolgáltatásért, ami képes erre… Ez jó üzlet, és úgy tűnik, hogy jót tesz a világnak is.” – mondja Tiwari.

Forrás: Spooky Action, CNN Business

Szólj hozzá