Hírek

Görögország: erdőtüzek korai felderítése drónokkal

Az erdőtüzek megállítása érdekében néhány görög kisváros lakói saját pénzüket finanszírozták egy korai, figyelmeztető drón rendszer kiépítését. A görög főváros lombos külvárosának lakói idén nyáron összefogtak, hogy megakadályozzák a tornyosuló, halálos erdőtüzek rémálmát, hogy így védjék meg otthonaikat. 

gorog1

A forró, száraz nyarak miatt Görögország és dél-európai szomszédai évente több száz pusztító erdőtüzzel kénytelenek együtt élni. Csak a múlt hetekben az erdőtüzek 21 embert öltek meg Görögországban. De 2018-ban, mint emlékezetes egy erdőtűz több mint 100 életet követelt. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás valószínűleg súlyosbítja a szélsőséges időjárást, így még több erdőtüz várható.

Augusztus elején kevesebb mint egy hét alatt egy háromfős kezdeti csoport körülbelül 320 fős online közösséggé nőtte ki magát, amely adományokat ajánlott fel egy olyan vállalat számára, amely hőkamerákkal felszerelt nagy hatótávolságú drónokat használ kifinomult korai figyelmeztető rendszerként az erdőtüzek felderítésére, mielőtt azok továbbterjedhetnének.

gorog2

“Mindannyian aggódunk” – mondta Melina Throuvala pszichológus, és egyike annak a három lakosnak, akik elindították a drónos járőrözési projektet Athén északi külvárosában, Kifissia, Ekali és Nea Erithrea városokban. “Nem akarjuk gyászolni az áldozatokat, nem akarjuk látni, hogy a környezetünk és az erdőink égnek, vagy az otthonaink veszélyben vannak.” – tette hozzá.

Az erdőtüzek esetében a megelőzés és a korai felderítés kulcsfontosságú. A vizuális látótávolságon túli repülésre kiképzett drónpilóták által működtetett drónok a polgári légiközlekedési hatóságok engedélyével élő képeket készítenek és észlelik a hőmérséklet változásait, figyelmeztetve kezelőiket a kritikus korai szakaszokban, mielőtt a tűz továbbterjedne. A drónok 24/7-ben működnek, a pilóták pedig hatórás műszakokban dolgoznak.

“Az első néhány perc a legfontosabb a tűz szempontjából” – mondta Giorgos Dertilis, a helyi önkéntes tűzoltó egység vezetője. “Az elején könnyebb eloltani a tüzet. Minél több perc telik el, annál nehezebb lesz a munkánk.”

Az önkéntes egységek integrálódnak a görög polgári védelmi rendszerbe, szorosan együttműködve a hivatásos tűzoltóságokkal. Mivel Kifissia tágabb körzetében nincs tűzoltóállomás, az önkéntesek gyakran gyorsabban eljutnak a közeliben felcsapott lángokhoz.

A drónok központja is az önkéntes tűzoltók főhadiszállásán van, így tűz esetén azonnal reagálni tudnak. A drónprogram értéke már a kezdetektől nyilvánvaló volt. A drónrendszer telepítését követő első néhány napban tűz ütött ki egy bezárt szálloda közelében a környéken.  A drón kezelő észlelte a tüzet, az önkéntes tűzoltók még a helyszínre indulás előtt látták a füstöt, így amikor úton voltak fel tudtak készültünk a tűzre. “Nagyon fontos tudni, hogy mire számíthatunk.” – mondta a parancsnok. Az oltás hatékonysága és a biztonságunk érdekében is.

gorog3

Emmanouil Angelakis, a drónokat üzemeltető cég ügyvezető igazgatója szerint a rendszer innovációja az, hogy speciális személyzetet, szoftvert, szervereket és műholdas antennát tartalmaz, így “a drónok éjjel-nappal átvizsgálhatják az erdőterületeket hőkamerákkal és élő képeket és koordinátákat adhatnak arról, hogy hol kezdődik a tűz”.

A dróncég tűzmegelőzési programja az elmúlt másfél évben 12 alkalommal adott már korai figyelmeztetést.

A drónok hatótávolsága 15 kilométer, hangszórókkal és fényszórókkal is fel vannak szerelve, hogy figyelmeztessék a tiltott szabadtéri munkát végző embereket a tűzveszélyes napokon – vagy elriasszák a gyújtogatókat.

Az önkormányzat egy másik kísérleti programot is működtet a fulladások megelőzésére, amelynek keretében drónok mentőmellényeket dobhatnak a bajba jutott úszóknak.

Az önkormányzat havonta 13 000-14 000 eurót fizet a szolgáltatásért. “Egy önkormányzat számára ez egy megfizethető ár, hogy nyugodt aludjunk, mert tudjuk, hogy a tüzesetek felderíthetőek.” – mondta a polgármester.

A dróncég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kifissiai lakosok magánfinanszírozású kezdeményezése volt az első alkalom, hogy ez önkéntes alapon történt, nem pedig állami szerv által.

Szólj hozzá