Hírek

Föld napja 2023: Hogyan zöldül a dróntechnológia?

A 2023-as Föld Napja alkalmából olyan, a közelmúltban megjelent kísérleti újításokból szemezgetünk, amelyek képet mutatnak a drónok jövőjéről, és bizakodásra adnak okot ezen technológia környezetre gyakorolt hatását illetően.

Föld Napja

Nem utópia az üzemanyagcellás üzemeltetés,

hiszen két cég – a DroneUp és a Doosan Mobility Innovation – együttműködés keretében új hidrogén-üzemanyagcella technológiát tesztel drónok számára.

A repülési idő növelése mellett az új hidrogéntechnológia környezeti fenntarthatósági előnyökkel is jár, ugyanis a szén-dioxid-kibocsátás nullára csökken, az akkumulátor-technológia egyetlen melléktermékeként pedig vízcseppek keletkeznek. A kereskedelmi drónok üzemeltetése a kézbesítésben, ellenőrzésben, különféle ingatlanügyekben és sok más területen is egyre nagyobb méreteket ölt, így nyilvánvalóan kritikus fontosságú az ilyen és ehhez hasonló új technológiák térnyerése.

Elektromos légitaxi Chicagóban

Hol máshol, mint az Egyesült Államokban? Chicago volt a színhelye azon bejelentésnek, ahol az első légi taxi útvonal elindításának konkrét terveiről számoltak be. Az útvonal az O’Hare nemzetközi repülőtér (ORD) könnyebb megközelítését fogja szolgálni, mivel a Vertiport Chicago – Észak-Amerika legnagyobb függőleges repülőgép-felszállási és -leszállási létesítménye – és a reptér között húzódik 2025-től. Az utasok az Archer Midnight repülőgépeivel körülbelül 10 perc alatt eljuthatnak majd az ORD repülőtérre és vissza, ami autóval a csúcsforgalom idején akár egy órát vagy még többet is igénybe vehet. Ennek köszönhetően a fejlesztés, amikor megvalósul, biztonságos, fenntartható, alacsony zajszintű és költséghatékony alternatívát jelenthet a földi közlekedéshez képest.

Hidrogénenergia a kézbesítő drónokhoz

A Wingcopter, a kézbesítő drónok német fejlesztője és üzemeltetője, valamint a hamburgi székhelyű ZAL Center of Applied Aeronautical Research GmbH fejlesztési partnerséget jelentett be, amelynek célja a zöld hidrogénben rejlő lehetőségek feltárása.

Az akkumulátoros Wingcopter 198 hidrogénüzeművé alakításával a tervek szerint a drón a jövőben nemcsak emissziómentesen repülhet, hanem még nagyobb teljesítményűvé is válhat. A Wingcopter már most is a legerősebbek között van a hatótávolság és a sebesség tekintetében, köszönhetően a szárnyak által biztosított plusz felhajtóerőnek és az aerodinamikus kialakításnak, a hidrogénhajtás azonban még hosszabb repülési időt biztosíthatna, és így a különböző szállítási alkalmazások esetében ennek megfelelően nagyobb távolságokat tehetne lehetővé.

Az utolsó mérföldes kézbesítés megoldása a Közel-Keleten

A drónos fejlesztésekben az Egyesült Államok és Európa mellett az arab országok is élen járnak. Az ománi székhelyű UVL Robotics az utolsó mérföldes drónkiszállítást vette górcső alá, egy drónokra épülő komplex kézbesítési rendszer tervezéséről és gyártásáról szóló tanulmány összeállításával.

A teljesen elektromos drónalapú megoldások több szempontból is környezetbarátabbak, mint a szárazföldi alternatívák, például nincs üresjárat a be- és kirakodáskor, és nincsenek gumirészecskék, amelyek szennyezik a levegőt, ami 30-50%-kal csökkenti a CO2-kibocsátást. A technológia várhatóan csökkentené a közúti balesetek számát is, ami szintén előnyös hatással van a városi környezetre nézve.

Úgy számoltak, hogy a drónos csomagkézbesítés városi környezetben hamarosan eléri az emberi kézbesítéssel azonos költségszintet, miközben biztonságosabb és akár 3x gyorsabb lesz.

A számítás figyelembe veszi a drónok városi környezetben történő alkalmazásával kapcsolatos összes lehetséges megfelelési kérdést is, például a zajvédelmi előírásokat, a magánélet védelmére vonatkozó korlátozásokat és a repülést tiltó zónákat.

Nagy-Britanniában sem tétlenkednek

Tavalyi hír volt, hogy a brit Royal Mail kibővíti drónflottáját és drónpostai kézbesítési útvonalait, és a következő három évben több mint 50 új postai drónútvonalat hozzanak létre.

A drónok bevetésével növekszik az alternatív üzemanyaggal működő járművek használata, ami a vállalat elkötelezettségét mutatja a kibocsátás-csökkentés és a tisztább jövő biztosítása iránt, mindemellett gyorsabb és kényelmesebb szolgáltatást tesz lehetővé a távoli közösségekben, pl. a Shetland vagy az Orkney-szigeteken lakó emberek számára.

Szólj hozzá