Eseménynaptár

Programok, rendezvények, ahol drónokkal, drónpilótákkal találkozhatsz.

 

Loading Esemény

« Összes Esemény

  • This esemény has passed.

Drón, Repülőmodell vagy mi a Fityfene?

2022.10.11. @ 18:00 - 19:30

quadrocopter

A TIT Stúdió Egyesület ÉLŐ Tudomány előadássorozatának őszi programjában “Drón, Repülőmodell vagy mi a Fityfene?” címmel tart előadást Dr. Bognár Géza professzor emeritus, a Magyar Modellező Szövetség elnökségi tagja.

A pilótanélküli repülőeszközöket, de nem csak a repülőket, hanem bármilyen efféle járművet a nyugati szakirodalomban „drone”-nak nevezik. Mikor mintegy 10-15 éve olcsón hozzáférhetővé váltak és ennek következtében nálunk is elterjedtek a négyrotoros, kamerával ellátott, távirányítható repülőeszközök, akkor bevonult a magyar köztudatba és a helyesírási szótárakba a „drón” elnevezés.

Pedig hát a drón ennél sokkal tágabb jelentésű, hiszen a merevszárnyú és a forgószárnyas eszközöket egyaránt így nevezi a magyar katonai szakirodalom.

De akkor hová is soroljuk a hagyományos repülőmodelleket?

A légtérhasználatról szóló 2018-as törvény szerint a fentiek sem nem drónok, sem nem repülőmodellek, hanem a törvényes meghatározás szerint „pilótanélküli légijármű rendszerek” és az előadó pedig nem repülőmodellező, hanem „pilótanélküli légijármű rendszer üzembentartó”.

Dr. Bognár Géza professzor úr ezekben a kérdésekben szeretne rendet teremteni előadásában úgy, hogy közben megismerteti a hallgatóságot a 110 éves múltra visszatekintő magyar repülőmodellező sporttal.

Részletek

Date:
2022.10.11.
Time:
18:00 - 19:30

Szervező

TIT Stúdió Egyesület
Szervező honlap

Helyszín

TIT Stúdió Egyesület
Zsombolyai u. 6.
Budapest, 1113 Magyarország

 

Szeretnél rendezvényeddel megjelenni naptárunkban? Írj bátran, hamarosan válaszolunk!

Szólj hozzá