Hírek

Először vetettek be drónokat patkányok ellen Galápagoson

Először vetettek be drónokat rágcsálóirtáshoz, hogy patkánymentesítsék a Galápagos-szigeteket – jelentette be a Galápagosi Nemzeti Park (PNG). A január 12-én megkezdett művelet célja, hogy megvédje az őshonos állatokat és növényeket a rágcsálóktól.

Mintegy 3000 kilogramm mérget dobtak le az akcióban, amelyben elsőként használtak drónokat ilyen célra, bár a vadőrök is kihelyeztek már néhány adagot.

“Pontosabban jut célba a szer, és csökkennek is a kisebb és a közepes szigetek patkánymentesítésének költségei” – mondta Karl Campbell, a programot támogató Island Conservation környezetvédő szervezet igazgatója.

A szigetekre behurcolt rágcsálók károsítják a terület egyedülálló élővilágát. A vidék számos tengeri szárnyasnak, köztük fregattmadaraknak és a csak itt élő fecskefarkú sirálynak nyújt költőhelyet.

Patkányok először a 17-18. században érkeztek Galápagosra, kalózokkal vagy bálnavadászokkal együtt. A patkányokat 2007-ben sikerült már kiírtani a North Seymour-szigetről, de tíz évvel később visszatértek. Azóta a kihívás az volt, hogy hogyan lehet írtani a patkányokat anélkül, hogy ez további sérüléseket okozzon az ökoszisztémában.

Néhány napja fejezték be a North Seymour- és a Mosquera-sziget patkánymentesítését. A PNG közleménye szerint két faj volt a célkeresztben, a házi patkány és a vándorpatkány.

Az Ecuador közelében fekvő csendes-óceáni szigetlánc egyedülálló faunájáról és flórájáról híres. Ökoszisztémáját, amely az egyik legérzékenyebb a világon, az UNESCO 1978 óta a világörökségi helyszínek közé sorolja.

Forrás: MTI, AFP news agency

Szólj hozzá