Hírek

Drónvadászok gondoskodnak a katari FIFA-világbajnokság biztonságáról

A november 21. és december 18. között Katarban megrendezésre kerülő FIFA labdarúgó világbajnokság kétségtelenül az év egyik legfontosabb sporteseménye, ahová százezrek érkeznek majd a világ minden tájáról, ezért kulcsfontosságú lesz gondoskodni a biztonságról.

Emiatt döntöttek úgy a szervezők, hogy amerikai drónvadászokat vonultatnak fel a FIFA-világbajnokság biztosításának érdekében. Hogy miként is valósul majd meg ez a gyakorlatban, az máris kiderülhet cikkünk elolvasásával.

Fifa Katar 2022 logo

Miért lehet szükség drónvadász specialistákra egy globális sporteseményen?

Katar kormánya tökéletesen tisztában van annak a tényével, hogy a FIFA világbajnokság mérkőzései idején és azon túl is esszenciális kérdés gondoskodni az átfogó biztonságról. Nemcsak a földön, hanem a levegőben is.

Ahol ugyanis százezrek gyűlnek össze egy relatíve koncentrált helyen, ott hatványozottan nőhet a rizikófaktor. Pláne akkor, ha figyelembe vesszük a nem éppen nemes célokra használt illetéktelen drónok egyre inkább növekvő fenyegetését.

Az illetéktelenek egyaránt használhatják ezeket a drónokat információszerzésre, megfigyelésre, jogosulatlan videófelvételek készítésére, vagy szélsőséges esetekben akár terrortámadás céljából is. Ennek tudatában a szervezőbizottság is kénytelen volt belátni, hogy az előkészületek nem lennének teljesek a drónok elleni technológia nélkül.

Fifa Katar

Kik és hogyan tartják majd távol az illetéktelen drónokat?

A katari belügyminisztérium, iletve a 2022-es FIFA-világbajnokság biztonsági és védelmi műveleti bizottsága (SSOC) egy amerikai drónelhárító csapatot kért fel a munkára. Név szerint a Utah állambeli Fortem Technologies csapatáról van szó. Akiknek az lesz a feladata idén novemberben az arab országban, hogy valós idejű légtérfigyelést biztosítsanak, illetve felderítsék és távol tartsák a veszélyes drónokat.

A Fortem egyébként több drónellenes technológiát is be tud vetni a cél érdekében. Használják egyrészt a fejlett SkyDome rendszert, amely hatékonyan észleli a potenciális veszélyt jelentő drónokat, osztályozza a fenyegetéseket, majd autonóm módon egy DroneHunter nevű elfogó drónnal enyhíti azokat.

A rendszer középpontjában pedig az úgynevezett TrueView radar dolgozik majd. Kompakt, AI-képes, hálózatba kapcsolható radarként. Azzal a nem elhanyagolható hozzáadott értékkel, hogy kifejezetten városi környezetre tervezték, zsúfolt, nyilvános helyekre, például sportcsarnokokban és repülőtereken történő alkalmazásra.

A biztonság mindenek előtt

Timothy Bean, a Fortem Technologies vezérigazgatója elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy biztosíthatjuk a játékosok, a sportrajongók és mindenki más biztonságát az elmúlt évtizedek egyik legnézettebb globális eseményén.”

Bízunk benne, hogy ezt sikerrel teszik, így gondoskodva a résztvevők biztonságáról és az esemény zavartalan lebonyolításáról.

Szólj hozzá