Hírek

Dróntaxikat teszteltek Izraelben

Dróntaxikat teszteltek Izraelben, egyelőre utasok nélkül. A tesztrepüléseken olyan drónokkal kísérleteztek, amelyek utasok és viszonylag nehéz teher szállítására is alkalmasak, ember azonban egyelőre nem tartózkodhatott rajtuk. A tesztrepülések egy nagyszabású projekt részei, amelynek célja egy nemzeti drónhálózat létrehozása, és a légtér alkalmassá tétele arra, hogy ezek a járművek is használhassák a földfelszíni utas- és áruforgalom tehermentesítésére.

Credit Mark Nomdar MANO2898 17 640x400 1

A következő két évben az izraeli drónokat üzemeltető cégek minden hónapban egy héten keresztül tesztrepüléseket hajtanak végre az egész országban.

Az elmúlt napokban végrehajtott első légitaxi tesztrepülések egy 60 millió NIS értékű, kétéves kormány által vezetett kísérleti projekt részei, más néven Israel National Drone Initiative (INDI), amelyet eredetileg 2019-ben hoztak létre egy nemzeti drón létrehozására. hálózatba kell hozni, és fel kell készíteni az eget a drónok szállítására Izraelben, a szabályozó hatóságokkal és magáncégekkel együtt.

DSC04549 01 640x400 1

Az év elején elindított INDI projekt második szakaszának részeként a múlt héten 11 drónt üzemeltető és szállító cég vett részt tesztekben és kísérleti repülésekben Izrael-szerte. Első alkalommal hajtottak végre autonóm repülő jármű, nagy távolságra képes elektromos vertikális fel- és leszálló (eVTOL) repülőgép próbarepülését nehéz rakományt szállító irányított városi légtérben, amely a jövőben embereket is szállíthat.

DSC04706 640x400 1

Miri Regev, a szállítási tárca minisztere szerint méretét és összetettségét tekintve ez az első ilyen kezdeményezés a világon. A teljes kivitelezésnek része a jogi és az infrastrukturális környezet megalkotása – tette hozzá.

A kipróbált gépek között van például az izraeli gyártású AIR ONE, amely kétüléses, és legfeljebb 160 kilométeres távolságra képes maximum 220 kilogrammos terhet szállítani. A könnyebb parkolás érdekében szárnyai összecsukhatók.

A próbarepülések másik résztvevője egy kínai gyártású modell, az EH206-S volt. Ez ugyancsak két személy szállítására alkalmas, és 220 kilogramm teherbírású, viszont csak 30 kilométeres táv megtételére képes.

S81UEmSg

A következő két évben a drónokat alkalmazó izraeli vállalatok havi rendszereséggel, egy héten át az ország egész területét érintően végeznek majd tesztrepüléseket.

Air Taxi part of IsraelYs National Air Drone Initiative. 1200x900 1

Az izraeli légtér a világ egyik legjobban ellenőrzött légtere, és méretéhez képest az egyik legforgalmasabb is.

drontaxi youtube

A drónos légi szállításban és közlekedésben így is nagy potenciál rejlik, hiszen az ország közútjain a közlekedést rendszeresen súlyos dugók nehezítik.

Szólj hozzá