Ipari drónok

Drónos talajkutatást támogat a kormány

Biztonságos társadalom és környezet, illetve ipar és digitalizáció témakörében összesen 760 millió forint támogatást nyert el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az idei Tématerületi Kiválósági Programban – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára.

Szigeti Ádám hozzátette, a Tématerületi Kiválóság Program idei költségvetése 15 milliárd forint volt, ebből a keretből 55 projekt megvalósítását támogatják, amelyek 26 egyetemhez és állami kutatóintézethez köthetőek.

Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kutatóintézet ügyvezető igazgatója elmondta: az egyéves projekt keretében a 760 millió forintos támogatás felhasználásával két fő témán fognak dolgozni.

Az egyik területen a fémek, többek között fémhabok, fémbevonatok, fémalapú kompozitok (fém és valamilyen más anyag összevegyítése) vizsgálatával foglalkoznak. Ezen belül nagy hangsúlyt helyeznek a 3D fémnyomtatásra, más néven a lézerszinterezésre is. Mindez az ügyvezető igazgató szerint prototípusok előállításánál lehet hasznos, főként a járműiparban.

A másik téma biológiai kötődésű. A kutatóintézet a kezdetek óta végez mikrobiológiai kutatásokat, algákkal és baktériumokkal összefüggésben. Ezek a kutatások a támogatásnak köszönhetően a drónok használatával egészülnek ki.
A drónok segítségével nagy területen tudnak majd talajvizsgálatokat végezni, ami elsősorban a környezetvédelem és az agrárium számára lesz hasznos.

Grasselli Norbert elmondta, a kutatóintézet 26 éve működik, körülbelül 200 embert foglalkoztat, a dolgozók nagy része mérnök, laboráns és technikus. A kutatóintézetnek Budapesten, Miskolcon, Egerben, Szegeden és Kecskeméten is van telephelye.

Forrás: MTI

Szólj hozzá