Hírek Ipari drónok

Drónos szállítás kezdődik a kanadai őslakosok területén

Kanada egyik dróntechnológiai nagyvállalata, a Drone Delivery Canada (DDC) kereskedelmi megállapodást kötött a Georgina Island First Nation (GIFN) nevű őslakos közösséggel, miszerint 2020 második felében megkezdik a drónokkal való csomagszállítást. Az Air Canada és a Pontiac Group is közreműködik a DDC által szabadalmazott drón szállítási megoldás kitelepítésében az ország Ontario tartományában.

Hamarosan megkezdik a megállapodásban meghatározott kétirányú szállítási útvonal, illetve a fel- és leszállási zónák kiépítését. Az útvonal a GIFN közösség által lakott területen a szárazföldet fogja összekötni a Georgina szigettel, amely Kanada déli részén, Toronto közelében található.

A szállítást várhatóan Sparrow X1000 típusú szállítódrónokkal fogják végezni, melyeket jelenleg is tesztelnek.

Sparrow X1000

Forrás: Drone Delivery Canada

 
A projektet jóváhagyta a kanadai kormány és anyagilag is támogatja azt, ugyanis nem csak csomagokat fognak szállítani, hanem az egészségügyi ellátásba is besegítenek: egyes védőfelszereléseket, például maszkokat, kesztyűket és fertőtlenítőszereket, de teszteket, és a betegektől levett mintákat is drónok fognak célba juttatni.

A GIFN közösség képviselője nyilatkozatában elmondta: örülnek annak, hogy a Drone Delivery Canada, az Air Canada és a Pontiac Group cégcsoportokkal együtt dolgoznak annak érdekében, hogy fenntartsák a megfelelő egészségügyi ellátást.

A projekt bevezetése kapcsán több összetett és változatos tesztet végeztek, hogy biztosíthassák a légtérre vonatkozó szabályok és a közbiztonság betartását. A DDC 2020 januárjától kiterjesztette a tesztelést az Egyesült Államokra is; a Griffis Nemzetközi Repülőtér egy a hét regisztrált UAS teszthely közül, ahol lehetőség nyílik kutatási, fejlesztési és nagytávolságú tesztelésre aktív légtérben. Kanada északi részén pedig fagyos időjárásban vizsgálják az alkalmazás lehetőségét, mivel egy drónos szállítás során kialakulhatnak extrém időjárási viszonyok is.

Már több ország is sikeresen alkalmazza a drónokat csomagok és egyéb kisebb tárgyak szállítására, ami jelenleg a járvány időszakában különösen nagy segítség, ugyanis minimalizálja a személyek közötti érintkezést, ezzel pedig a további fertőződést. Emellett az eljárás környezetvédelmi szempontból is nagyon hasznosnak tűnik, mivel nincs károsanyag kibocsátás, mint például a gépkocsik és repülőgépek esetében.

Szólj hozzá