Drónok kora

Drónokkal támogatott nemzetközi katasztrófavédelmi képzés és gyakorlat Szerbiában

Szerbiai tűzoltó egyesületek és a Boszniai Szerb Köztársaság Polgárvédelmi Hatóságának szakemberei, magyarországi kollégáik támogatásával klímaváltozás okozta katasztrófahelyzetek (bozót és erdőtüzek, villámárvizek) elhárítását gyakorolták a közelmúltban, Újvidék város mellett.

katasztrófavédelmi képzés D1

A tűzoltók és katasztrófavédelmi szakemberek online elméleti képzésen, majd Magyarországon és Szerbiában gyakorlatokon vettek részt. A gyakorlati feladatok végrehajtását a Duplitec Kft. pilótái a legfejlettebb dróntechnológiai megoldásokkal segítették, és DJI, Autel, Parrot drónokat, Elistair dróntechnológiai eszközöket mutattak be.

A záróvizsgán szimulált bozót- és erdőtűz előzetes felderítése, az oltási/mentési tevékenység követése, a központi irányító szervek részére azonos idejű adattovábbítás, valamint eltűnt, vagy tűz által elzárt területre szorult személyek megtalálása volt a feladat, nappali és éjszakai látási viszonyok között. A különleges vizuális és termokamerákkal több száz méterről is észlelhetőek voltak a keresett személyek.

A Duplitec Kft. nagy hangsúlyt fektet az élet- és rendvédelemmel foglalkozó hatóságok és szervezetek munkájának támogatására, szakembereik képzésére, részükre a legmodernebb eszközök és eljárásmódok bemutatására.

„Képezd a Kiképzőt” – „Train the Trainers” program

Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériumának nemzetközi fejlesztési ügynöksége, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ koordinálta a magyar cégek által benyújtott, a klímaváltozás hatásainak csökkentését célzó pályázatait. A képzési területeken nemzetközi szinten is egyedi, innovatív megoldásokat alkalmazó Skilldict Zrt. katasztrófavédelmi pályázata kiemelkedő sikert aratott.

katasztrófavédelmi képzés D2

A még 2020 júniusában indult projekt online elméleti, valamint a fent említett gyakorlati képzés zárásaként 12 fő nemzetközi oktató vizsgázott a drónokkal támogatott gyakorlaton, és rövidesen további 60 tűzoltónak, katasztrófavédelmi szakembernek adják át a tanultakat, a dróntechnológiai eljárásokat.

Mikor érdemes drónok segítségét igénybe venni?

A kisméretű, gyorsan indítható, sokféle kamerával (akár 32X zoom és termo/infra), érzékelőkkel szerelhető drónok rendkívül hatékonyan alkalmazhatók vészhelyzeteknél elsősorban a gyors információgyűjtésre, felderítésre, eltűnt, balesetet szenvedett személyek megtalálására, tűz/árvíz esetén a bajba kerültek kutatásánál, nappal és éjszakai látási viszonyok között. A nélkülözhetetlenné vált képességet biztosító drónok fontos szerepet tölthetnek be a megelőzésben a kritikus területek felderítésével, megjelölésével.

A dróntechnológia előnye

A DJI, Autel, Parrot, Dahua drónok azonnali bevethetőséggel valós idejű információkat mutatnak, mint például a tűzfészek, a tűz terjedése, terjedési sebessége, a szélviszonyok meghatározása, a veszélyeztetett, illetve tevékenységet végrehajtó, akár állandó mozgásban levő személyek felderítése, követése.

A drónok a közvetlen beavatkozók részére biztosított információkat a műveleteket irányító központba is továbbíthatják, így vezetői szinten gyorsabban lehet döntést hozni, intézkedni, további eszközöket, mentésben résztvevő erőket kirendelni, átirányítani.

katasztrófavédelmi képzés D3

A kisméretű, több kilométer távolságról bevethető drónok 35-40 percet, a nagyobb méretűek pedig még több időt képesek repülni, és a speciális kamerákkal, érzékelőkkel felszerelve olyan területeken, épületekben is biztonsággal alkalmazhatók, ahová személyi állomány nem tud eljutni. Szintén fontos művelet-támogató képesség a vezetékkel folyamatos betáplálással 80-120 méteren lebegtetett, nagyobb méretű, erősebb szélnek is ellenálló drón, mely 6 órán keresztül, eszközcserével pedig folyamatosan képes több négyzetkilométeres terület megfigyelésére.

A drónok sok más gazdasági, oktatási és hatósági terület mellett a katasztrófavédelemben is pótolhatatlan és egyre növekvő szerepet kapnak.

Szólj hozzá