Hírek Ipari drónok

Drónokkal forradalmasítják a faültetést

Rendhagyó módon, a fenntarthatóság és környezetvédelem divatos eszméinek jegyében alkalmazza a drónokat egy kanadai startup, a Flash Forest – erről számolt be a napokban a Fast Company oldala.

flasch forest 1

(Fotó: Flash Forest)

 
Kiderült, hogy kedvenc drónjaink, ahogy a mondás tartja már – szinte valóban – a spájzban vannak, vagy legalábbis napról-napra egyre közelebb hozzá. A permetezés és felmérés után, most már arra is képesek, hogy a földbe szórják-temessék serényen a növényi magokat, hogy aztán meghatározott időközönként visszajárva gondosan nyomon kövessék a palánták cseperedését. Nem mindegy, hogy ezt a munkát egy ember végzi, vagy a nála már most tízszer gyorsabb, ugyanakkor olcsóbb robotgazdák.

A fásítási, öko-helyreállítási folyamatok különösen nagy erőfeszítést igényelnek egy olyan ősfás környezetben, ahol a természet eredeti állapotát szeretnék visszaállítani. (A visszaállítandó helyek feltérképezése, illetve a nem egyenlő mértékű fásítás többletmunkát jelent). A tűzvészekben leégett erdőrészek tipikusan ilyenek, az emberi munkaerő alkalmazása pedig roppant időigényes.

flasch forest 2

(Fotó: Flash Forest)

 
Legalábbis a Flash Forest nevű startup repülő kertészeivel összevetve, akik ráadásul „egyszemélyben” végeznek el az ásástól kezdve az ellenőrzésig mindent. További előny, hogy mindehhez speciális aszálytűrő magvakat is fejlesztettek. Az innovatív megoldással 40 000 fát ültet el egy hónap alatt a cég, a jövőben pedig tovább növelik teljesítményüket (év végéig több százezerre, újabb területeket is bevonva), miközben a költség a negyedére tud esni a kétkezi munkavégzéshez viszonyítva. Az új technológiát egyébként mindössze egy év alatt alkották meg és jutottak el a prototípustól a tesztelésen át a pilot bevetésig.

Mint az köztudott, a föld erdei rohamos mértékben pusztulnak, amelyből az esztelen, következetlenül megvalósított, és sokszor illegális fakitermelés, valamint az egyre gyakoribb és „mohóbb” erdőtüzek egyaránt kiveszik bűnös részüket. A szerencsésebb országokban mérik csak fel a pusztítások súlyát kellő mértékben, ám, ha jut is rá figyelem és felelősséggel párosuló akarat, az erdők visszapótlása sokszor túlságosan erőforrás igényes művelet ahhoz, hogy ez megakassza a szándékot vagy lelassítsa a folyamatot.

IMG 2994

(Fotó: Flash Forest)

 
Márpedig míg nem vetik be a készenléti drónosztagot a beláthatatlan méretű erdőségek védelmére és a világ kormányai nem váltanak egységesen földvédelmi üzemmódra, addig úgy tűnik a pótlás marad az egyedüli működő megoldás. Ebben pedig sokat gyorsíthat és könnyíthet az új technológia. Annál is inkább, hogy a számos újraerdősítési kísérlet ellenére világszerte 7 milliárd fa a bolygónk vesztesége évente!

Íme tehát a bizonyíték: így is lehet üzletet csinálni, hogy aközben környezetünk és a klíma védelme nem egy akadályozó elem, amire éppenhogycsak, úgy ahogy tekintettel vagyunk, hanem az kifejezett üzleti, jövedelemszerző cél!

Szólj hozzá