Hírek

Drónok forradalmasítják a banán- és duriantermesztést Vietnamban

A költségek csökkentése és a magasabb haszon érdekében a vietnami gazdák az XAG P100 Agricultural Drone-t használják például a banán és durian gazdaságokban.

A teljesen autonóm és precíz működés előnyével az XAG drónokat egyre szélesebb körben használják a gazdaságban. A drónok segíthetnek munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban a gyümölcstermesztésben és a mezőgazdasági költségek csökkentésében is.

Vezető agrártechnológiai vállalatként az XAG látja a pilóta nélküli drónokban rejlő lehetőségeket Vietnam gyümölcsiparában a csökkenő mezőgazdasági munkaerő közepette.

A trópusi gyümölcsök exportja fontos szerepet játszik Vietnam gazdaságában, ezek közül a két legfontosabb a durian és a banán. 2022 negyedik negyedévében a durian export 421 millió dollárra nőtt, ami 137%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. A banánexport is erőteljesen, 34,5%-kal növekedett és tavaly elérte a 311 millió dollárt.

A banánt és a duriant azonban általában meleg és párás éghajlaton ültetik, ami nem csak a gyümölcsöknek hanem a kártevőknek és a betegségeknek is kedvez. A növekedési ciklus során többszörös permetezésre és műtrágyázásra van szükség. A gyümölcstermesztés viszonylag jó haszonkulcsa ellenére a vietnami gazdálkodók egyre nagyobb terhekkel és munkaerőhiánnyal szembesülnek.

Vietnamban a legtöbb gazdálkodó kézi munkára támaszkodik a banánültetvényeken. Amint a gazdaság mérete eléri az 1 hektárt vagy annál nagyobb, munkásokat kell felvenniük, hogy segítsenek az öntözésben, a műtrágyázásban és a kártevőirtásban. Jelentős mennyiségű lombtrágya szükséges a növekedés fokozásához. A peszticid permetezés pedig a kártevők és betegségek, köztük a levéltetvek, atkák, lisztharmat és a fekete rothadás megelőzéséhez is szükséges.

Vietnám Dak Lak tartományában (Vietnám középső felföldjén található) a kávé, a gyümölcs és a gumi jelenti a gazdaság húzóerejét. A Farm Krong Pack gazdaságot már korábban is kihívások elé állította a munkaerőhiány, idén azonban megtalálták a megoldást az XAG P100 Agricultural Drone bevezetésével. Miután a drónpilóta beállította a paramétereket és a tervezett repülési útvonalat, az XAG P100 önállóan repülte le az útvonalat a permetezéshez. Egy nap alatt 20-30 hektár banánföldet permetezett le, ami 20 dolgozó egyidejű munkája hatékonyságával ér fel.

vietnam

Korábban ezt a banánfarmot havonta kétszer permetezték kézi permetezővel, de a kézi munka nem volt hatékony és gyakran nem volt kielégítő. Az esős évszakban, amikor megnőtt a permetezés gyakorisága, a banántermesztők sokszor nem is találtak elegendő munkaerőt.

A Farm Krong Pack most az XAG P100 drónnal a cseppek méretét is be tudja állítani, a centiméter pontosságú navigációs rendszer pedig precíziós permetezést tesz lehetővé. A drón alkalmazása 80%-kal csökkentette a víz, 70%-a növényvédőszer és 60%-al a műtrágya mennyiségét.

vietnam2

A banán mellett a „gyümölcs királyaként” ismert vietnami durian is népszerű szerte a világon. Az export magas minőségi követelményeinek teljesítése érdekében termesztése során a helyes mezőgazdasági gyakorlatot kell követni, a növényvédő szerek kijuttatásának időpontjára és a felhasznált mennyiségre vonatkozó szigorú korlátozásokkal összhangban. Az egységes gazdálkodási folyamat fenntartása érdekében nagyszámú munkást alkalmaztak.

vietnam3

Azon gazdálkodók számára, akik export gyümölcsöket termesztenek, amelyek szigorú termesztési szabványokat követelnek meg, az XAG P100 Agricultural Drone nagy segítség lehet. A vietnami Binh Phuoc (az ország délkeleti régiójában található, Hồ Chí Minh városától északra) tartományban egy 4 hektáros durian farmon a P100 drón használatával 60%-os költségmegtakarítást értek el.

„Korábban 8 órába telt a dolgozóknak, hogy lepermetezzék a farmot, most ehhez egy P100-asnak csak 2 óra kell” – mondta Thanh, a durian farm tulajdonosa. „Korábban 10 embert alkalmaztam a mezőgazdasági munkák elvégzésére, de most már kettő is elég.”

A hatékonyság mellett Thanh elégedett az XAG P100 intelligens vezérlésével is. Az XAG One App lehetővé teszi a repülési útvonal tervezését és az operatív adatok rögzítését a teljes folyamat során. A drón stabilan 1-3 m/s sebességgel repült a durian fák fölött. A centiméteres pontosságnak köszönhetően elkerülhető az ismétlődő permetezés vagy az, hogy akár csak egy kis rész is kimaradjon.

Várhatóan az autonóm drón segíthet a gazdálkodóknak abban is, hogy megfeleljenek a nemzetközi piacok magas követelményeinek. A Vietnami Gyümölcs- és Zöldségszövetség előrejelzése szerint az ország friss gyümölcsexportjának értéke 2023-ban eléri majd a 4 milliárd dollárt, ami éves szinten 20%-os emelkedést jelent, amelynek felét a sárkánygyümölcs, a banán és a durian adja. Ezeket az ígéretes kilátásokat szem előtt tartva az XAG felgyorsítja a dróntechnológia elterjesztésének ütemét az országban.

Szólj hozzá