Hírek Ipari drónok

Drónok és biztosítók – hogyan működnek együtt?

A biztosítási piac olyan terület, amelynek fő jellemzője kell, hogy legyen a stabilitás, megbízhatóság, kiszámíthatóság. Éppen ezért nem egyszerű elválasztani a búzát a konkolytól, azaz eldönteni, hogy a számos új technológiai lehetőségből mi az, ami bevonható – és amit érdemes is bevonni – a tevékenység támogatásába. A dróntechnológia mégis ilyennek bizonyulhat.

A globálisan működő Crawford biztosítóval kapcsolatban arról szólnak a hírek, hogy a cég igen jelentős megtakarítást ér el a drónfelméréseknek köszönhetően.

Drónos biztosítási kárfelmérés

A cég kezdetben árvízi károk és nagyobb vagyonkárok esetén vont be drónokat a kárfelmérésbe azon kedvező adottságnak köszönhetően, hogy ezek az eszközök alapvetően gyors és biztonságos hozzáférést tesznek lehetővé nehezen megközelíthető területeken. Aztán gondoltak egyet, és távolabbra tekintettek: mezőgazdasági követelések elbírálása során is bevetették a drónokat.

Egy átlagosnak mondható esettel kezdtek bele a kísérletbe: egy repceültetvényen a betakarítás előtt jégeső sújtott le, jelentős terméskiesést okozva a terület gazdája számára.

A hagyományos megközelítés szerint ilyenkor a szakértők gumicsizmát húznak, megmérik és W alakban bejárják az érintett területet a kár mértékének felmérése érdekében, az eredményt lehetőség szerint összevetve a kombájn adataival is.

A biztosító azonban néhány éve elkezdte vizsgálni annak lehetőségét, hogy miként lehetne ezt a folyamatot precízebbé tenni, drónos ellenőrzéssel megtámogatva a kárfelmérést.

Növénytudomány és biztosítás

A kísérletbe az Egyesült Királyságban akkor kezdtek bele, amikor szélesebb körben elérhetővé váltak a multispektrális kamerák, melyek képesek a klorofill által visszatükrözött különböző fényszínspektrumokat kimutatni a növényzet vegetációjában. Mivel az egészséges növények más fényfrekvenciát sugároznak, mint a sérült vagy egészségtelen egyedek, NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) index segítségével könnyen elemezhetővé válik egy ültetvény egészségi állapota.

A drónos repüléstől azt várták, hogy az emberi, becslés alapú számításoknál pontosabban és gyorsabban megkaphatják a sérült termésrész adatait, de a technika nem csak ezt, hanem az ültetvény általános egészségi állapotát és várható terméshozamát is kimutatta. A várható és az elért hozam összehasonlításával pedig a valós kiesés értéke ténylegesen, adat-alapon rendelkezésre állt.

Az ily módon szerzett részletes mezőgazdasági adatok hatalmas előrelépést jelentenek a kárfelmérésben, ugyanis a Crawford számításai szerint mintegy 2000 fontos ráfordításért cserébe a biztosító 200 ezer fontos (több mint 80 millió forintnak megfelelő) megtakarítást tudott elérni; ennyivel csökkent az eljárás kezdetén igényelt kárösszeg.

Persze mindezt nem könnyű megértetni a biztosítottakkal, mégis az a tapasztalat, hogy a drónos felmérésekből nyert adatokkal nehéz vitatkozni, és valójában senki sem jár rosszul, hiszen a kieső termést a fennálló szerződésnek megfelelően, fair keretek között és gyorsan megtéríti a biztosító.

Az eljárás tehát sikeresnek bizonyult, aminek következtében a cég a drónozás egyéb felhasználási lehetőségeit is igyekszik feltárni.

Forrás: CRAWFORD & COMPANY; Commercial Drone Professional, sUAS News

Szólj hozzá