Hírek

Drónok az Antwerp-Bruges kikötőben

Az Antwerp-Bruges kikötőben hamarosan megkezdi működését a világ első kikötői drónhálózata. Az Antwerp-Bruges Európa második legnagyobb kikötője. Több mint 800 célállomással köti össze az európai kontinenst a világ többi részével. Az Antwerp-Bruges kikötő közvetlenül és közvetve összesen mintegy 164 000 embert foglalkoztat, és több mint 21 milliárd euró hozzáadott értéket termel. Így a belga gazdaság egyik kulcsszereplője, valamint a körforgásos gazdaság és az energetikai átállás motorja.

kikoto

Az Antwerp-Bruges-i kikötőben a „D-Hive drone-in-a-box” hálózat a kikötői biztonságot szolgálja majd drónjaival. Az antwerpeni kikötő területe több mint 120 négyzetkilométer, és mostantól hat önálló drónból álló D-Hive hálózat fedi majd le. A drónok egyedülálló rálátást nyújtanak a levegőből, és lehetővé teszik a kikötői hatóságok számára a nagy terület gyors és hatékony kezelését, ellenőrzését és felügyeletét.

A kikötő számos funkcióra fogja használni a drónokat, beleértve a kikötők kezelését, a megfigyelést, az infrastruktúra ellenőrzését, az olajszennyezés és az úszó hulladék észlelését, valamint a biztonsági partnerek támogatását esetleges incidensek alkalmával.

A napi 18 Beyond Visual Line of Sight (BVLOS) drónrepülést a kikötő szívében található parancsnoki és irányító központból irányítják majd. Világszerte ez az első ilyen léptékű BVLOS-repülés megvalósítása ipari környezetben. A Visual Line Of Sight (VLOS) repülésekkel ellentétben ezek a pilóta látókörén kívül történnek.

sleepboten foto1

A Belga Polgári Repülési Hatóság (BCAA) és az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) által jóváhagyott rendszer Jacques Vandermeiren, az Antwerp-Bruges kikötő vezérigazgatója szerint: „a drónok a kikötő hatalmas területét teljes mértékben lefedik, így biztosítva a hatékony munkát a kikötői hatóságnak”.

„Ez a drónhálózat döntő szerepet fog játszani a kikötői Digital Twin továbbfejlesztésében, amely egy olyan digitális másolat, amely kamerák, érzékelők és drónok hálózatából származó adatokon alapul, és valós idejű képet ad arról, hogy mi történik a kikötőben” – tette hozzá Vandermeiren.

Szólj hozzá