Hírek

Drónnal a Szaturnusz holdjára

A NASA Dragonfly (Szitakötő) missziója a tervek szerint 2027-ben indul a Szaturnusz egyik holdjára, a Titánra. Miután a NASA a Marson már sikeresen tesztelte az Ingenuity drónt és kiderült, milyen hasznos lehet egy ilyen eszköz a nagyobb területek feltérképezése során, immár egy jóval nagyobb és komplexebb drón tervével álltak elő alkalmaznak a Titán küldetésre. A Dragonfly már nem csak demonstrációs célokat szolgál majd, hanem tudományos munkákat is fog végezni.

dragonfly landing 0

A küldetés legfontosabb részeként az űreszköz kis mennyiségű, kevesebb, mint 1 grammos mintákat gyűjt be a talajból, majd a házi laboratóriumában azonnal elemzi is az összetételét: ehhez a DraMS berendezést használja, amelyben lézerrel kezelik, magas hőmérsékletre hevítve elpárologtatják, illetve tömegspektrométerrel vizsgálják a törmeléket. Az adatok alapján azt próbálják meg kideríteni a kutatók, hogy az ősi Földhöz hasonló körülmények, amelyek a Titánon uralkodnak, rejtenek-e valamilyen prebiotikus, vagyis az élet kialakulását megelőző és ahhoz szükséges összetevőket.

A Dragonfly misszió drónja egy-egy helyszín vizsgálata után könnyedén odébbrepül majd, így a tervek szerint nagyobb területet fedhetnek le a mintavételek a küldetés alatt, mintha nehézkesebben haladó és időnként esetleg elakadó felszíni járművekkel járnák be ugyanazt a régiót. A drón kezdetleges prototípusát már tavaly nyáron elkezdték tesztelni a kaliforniai homokdűnék felett, ahol különféle manővereket hajtottak végre a modellel.

(szöveg: raketa.hu, kép és videó: NASA)

 

Szólj hozzá