Drónok kora Hírek

Drón háború – drón rendszertan

Hiánypótló videó került fel a napokban a fiatal történész, Öveges Huba YouTube-csatornájára. A 77 perces videó átfogó képet ad az orosz-ukrán háború drón fegyvereiről és sajátos, de logikus és érthető rendszertant alkot a modern kor haditechnikájában alkalmazott pilóta nélküli, részben vagy egészben irányított újfajta fegyvereiről.

huba2

Egy új technológia van kialakulóban, amely olyan mértékű hatással rendelkezik, mint száz évvel ezelőtti géppuska. Oroszország és Ukrajna komoly versenyt vívtak és vívnak egymással, hogy előnyhöz jussanak ezen eszközök, nevezetesen: a drónoknak, pilóta nélküli repülőgépeknek és kamikaze drónoknak alkalmazása terén. A vizsgált időszakban, a dróngyártásukat felpörgetve az oroszok komoly előnyhöz jutottak, ami változásokat eredményezett mint harcászati, mint hadműveleti szinten. Az ukrán nyári offenzíva kudarcának egyik legfontosabb oka az orosz Orlanok, Lancetek és FPV-drónok tömeges alkalmazása volt, miként az anyagháborúban is ezek az eszközök váltak az oroszok talán legeredményesebb eszközeivé – véli a történész.

A történész elemezésében előbb megvizsgálja a jelenlegi “drón-forradalom” természetét, majd végigveszi az orosz-ukrán drónháború eddigi történetét. Típusról-típusra végig veszi a drónok és pilóta nélküli gépek jelentette fenyegetést és elemzi a drón-elhárítás főbb mechanizmusait és azok hatékonyságát is.

huba

A videó alapvetően a 2023-as ősz során súlyosbodó orosz drón-fenyegetésről szól, ám a videóban az ukrán fél eredményeit is bemutatja Üveges Huba történész.

huba4

“A videó készítésekor azt a célt tűztem magam elé, hogy az orosz-ukrán háborút hadtörténész szemmel mutassam be: objektívan, csak a katonai eseményekre koncentrálva; azok tényszerűen és részletesen, de azért mégis átfogóan ismertetve.” – fogalmazott Üveges Huba történész.

huba3

Szólj hozzá