Dróntechnológia Hírek

Drón, ami korlátlan ideig a levegőben marad?

Ha léteznek határai a drón használatnak, az egyik ilyen tényező nem más, mint a pilóta nélküli járművek korlátozott (bár egyre hosszabbodó) repülési ideje. Most viszont elképzelhető, hogy egy északnyugat-kínai kutatócsoportnak jelentős tudományos áttöréssel sikerült áthidalni ezt a problémát.

Legalábbis a South China Morning Post nemrég közzétett jelentése erre utal, amiből az is kiderül, milyen technológiával valósítható meg ez az elképesztő innováció.

Lézersugárral töltött drónok

A nagy energiájú lézersugarakat nem a drónok megsemmisítésére használják, hanem arra, hogy a drónok „korlátlan ideig” a levegőben maradjanak. (Illusztráció forrása: Northwestern Polytechnical University)

 
Lehet, hogy elérkezett a korlátlan repülési idejű drónok kora?

Az említett kínai kutatócsoport szerint sikerült áthidalni azt a problémát, ami egészen mostanáig gátat szabott a drónok hosszabb időn keresztül tartó levegőben maradásának, mégpedig lézersugár használatával. Ez a fényenergiát elektromossággá alakítva biztosítani tudja a drón távoli működtetését.

Maga az ötlet onnan ered, hogy – sok országgal egyetemben – Kína is fejleszt nagyteljesítményű lézerrendszereket a drónok elleni védekezés céljából. Li Xuelong professzor és a kínai Északnyugati Műszaki Egyetem kutatócsoportja pontosan ebben látta meg a paradigmaváltás lehetőségét.

Az általuk kitalált módszer lényege, hogy a nagy energiájú lézersugarak ne a drónok megsemmisítését, hanem azok levegőben tartását szolgálják, amivel a repülés akár korlátlan ideig is fenntartható.

Hogy működhet a drónokat korlátlan ideig levegőben tartó technológia?

A koncepció központi eleme, hogy a drónt fotoelektromos átalakító modullal lássák el. Ez ugyanis képes a fényenergiát elektromossággá alakítani, aminek köszönhetően nagy energiájú lézersugárral nemcsak követni, de távolról tölteni is lehet a drónt.

Egy nemrég végzett kísérlet során sikeresen kombinálták az autonóm töltési folyamatot intelligens jelátviteli és -feldolgozási technológiával, így sikerült demonstrálni az optika által vezérelt drónok (ODD) korlátlan levegőben maradásának lehetőségét.

Persze akadtak kihívások is, például a drónok követése a levegőben. Ehhez kifejlesztettek egy intelligens, vizualitáson alapuló követési algoritmust, amely valós időben, repülés közben képes lekövetni és kontroll alatt tartani a drón mozgását. A jelentés szerint bizakodásra ad okot, hogy az algoritmus problémamentesen kezelte a megvilágítást, a méretarányt és a forgást is.

A vezeték nélküli energiaátvitel távolságának növeléséhez adaptív sugáralakító technológiát kellett alkalmazni. Ezzel sikerült csökkenteni a légköri légörvények és sűrűségváltozások negatív hatásait is. Kidolgozásra került továbbá egy védelmi algoritmus, melynek a legnagyobb hozzáadott értéke, hogy automatikusan biztonságos tartományba állítja a lézer teljesítményét, amikor csak akadályt észlel a sugár útjában.

A kutatócsoport közleménye szerint a beltéri, a kültéri nappali és a kültéri éjszakai repülés tesztjén egyaránt sikeres működést tapasztaltak.

Szólj hozzá