Ipari drónok

Digitális Agrár Stratégia – drónok a válság után

Az alábbiakban a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának tudományos főmunkatársa, Dr. Sisák István jegyzetét adjuk közre.

Kedves Kollégák! Abban már nem nagyon kételkedhetünk, hogy komoly válságban vagyunk, ami után semmi nem lesz ugyanolyan, mint előtte volt. Az agrárium szerencséje a szerencsétlenségben, hogy tavaly elfogadta a Kormány a Digitális Agrár Stratégiát, ami egy nagyon alaposan átgondolt szakmai program, és a jelenlegi helyzetben keresve sem találnánk jobb forgatókönyvet a kilábaláshoz. Érdemes rákeresni és beleolvasni, újraolvasni! Én is ezt tettem.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán a drónos fókuszú precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki szak vezetőjeként az egyik intézkedési javaslat elgondolkodtatott. Ez lényegében egy központilag szervezett drónos szolgáltatás kialakítását javasolta. A drónos technológia és a kapcsolódó szolgáltatások ma a piac kedvencei. Jelentős tőke áramlik ide, és sok kiváló szakembert vonzanak az új lehetőségek. Ebből következik, hogy rohamos a fejlődés – ami tegnap érvényes volt, az ma már nem az. Világosan látszik, hogy drónos szolgáltatásokat az agrárium számára nem kell állami pénzből kiépíteni, a piac „egy szempillantás alatt” létrehozza az egész infrastruktúrát, miután az állam kialakítja a szabályozási kereteket (ami remélhetőleg rövidesen megtörténik).

Lehetne azonban az államnak ebben is szerepe egy olyan folyamat felgyorsításával, ami a mezőgazdaság digitális átállását több formában is segíthetné. Meg lehetne teremteni egy villámgyors, akár ingyenes központi képfeldolgozást. A drónos monitoring során rengeteg nagy méretű fénykép keletkezik, egy tábláról akár több száz is. Ezek lassan és/vagy rossz minőségben dolgozhatók fel egy laptopon vagy PC-n, vagy fizetős szolgáltatásokkal drágán, amíg a végén az egész táblát egyben mutató ortofotó lesz belőlük. Ha a feldolgozást egy központi szolgáltató ingyen végezné, akkor ez a szolgáltató az összegyűlő információk feldolgozásával sokoldalú értéknövelt szolgáltatást nyújthatna a gazdák számára. pl. országos lefedettségű, de táblára lebontott növényvédelmi előrejelzést, ugyanilyen termésbecslést, precíziós tápanyagellátási szaktanácsot és ki tudja még mit, amit ma még el sem nagyon tudunk képzelni. Ez országos szinten nem kerülne túl sokba, de megolajozná a digitális agrárium gépezetét, hadd pörögjön.

Még a felsőoktatásra vonatkozó intézkedési javaslatokról is jutott eszembe egy s más, de egy bejegyzésbe ennyi bőven elég.
 

sisak Dr. Sisák István
tudományos főmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet

Szólj hozzá