Hírek

BRFK: drónfelvétel is készült a rendőröket ért agresszív támadásról

A 2023. május 19-én Budapesten bejelentett, és a BRFK, mint gyülekezési hatóság által tudomásul vett gyűlés befejezését követően, 19 óra után néhány perccel a résztvevők egy csoportja az Oktogonról az Andrássy úton megindult a Hősök tere irányába.

Az esetről készült rendőrségi – köztük drónfelvételeket is – levetítettek a BRFK rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A már jogellenes gyűlés résztvevői a Rippl Rónai utca és a Lendvay utca kereszteződésében verbálisan, majd tettleg kezdték provokálni a rendőröket. Az egyenruhásokat lökdösték, kezdetben papírrepülőkkel, később különböző tárgyakkal dobálták: sörösdobozokkal, üveg-, fém- és műanyagpalackokkal, füstgránáttal, nagyméretű vascsavarral. A néhány száz főből álló agresszív tömeg egy órán keresztül folyamatosan és összehangoltan, erőszakkal próbált áttörni a rendőrsorfalon. A rendőrök számtalanszor hangosbeszélőn keresztül szólították fel őket a jogsértő cselekmény befejezésére.

Bár a rendőrök testi épségét közvetlenül veszélyeztető támadás egyértelműen megalapozta volna a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását, a rendőrök óriási  türelmet tanúsítva, kizárólag testi erővel tartották vissza a jogellenes gyűlés erőszakos résztvevőit. A rendőrök a lehető leghumánusabb módon hajtották végre feladataikat, jogszerűen, szakszerűen és arányosan jártak el. Négy embert, akiket a tömeg csaknem összepréselt, saját biztonságuk érdekében a rendőrök emeltek ki a veszélyzónából.

Igazoltatásra tizenöt estetben került sor, hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt a helyszínen két embert fogtak el és állítottak elő, két további esetben a Központi Nyomozó Főügyészségen feljelentést tettek csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt. Pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés és gyülekezési joggal visszaélés miatt egy-egy szabálysértési eljárást kezdeményezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A jogellenes gyűlésen készült felvételeket tovább elemzik a nyomozók.

A rendőrség mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot. Nyomatékosan felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy aki rendőrökre támad, azzal szemben a határozottan, a jogszabályokban foglalt kényszerítőeszközök alkalmazásával fogunk intézkedni. Azt is tudomásul kell venni, hogy veszélynek teheti ki magát az is, aki a rendőri felszólítás ellenére egy jogellenes gyűlés helyszínén marad, és a rendőrsorfaltól nem távolodik el.

Szólj hozzá