Hírek

Bolívia Irántól vásárolna drónokat

Bolívia fontolgatja, hogy dróntechnológiát vásárol Irántól, mondván, hogy meg akarja védeni határait, és küzdeni akar a kábítószer- és -csempészet ellen. Edmundo Novillo védelmi miniszter kedden kijelentette, hogy az ország azt akarja, hogy Irán dróntechnológiája „megvédje határait, és leküzdje az ember és kábítószer-csempészetet”.  Argentína nemrégiben diplomáciai jegyzéket küldött Bolívia Buenos Aires-i nagykövetségéhez, amelyben tájékoztatást kért “a megbeszélések terjedelméről és a lehetséges megállapodásokról” Bolívia és Irán között. Az Argentín kormány ugyanis nem nézi jó szemmel az iráni drón vásárlást. 

bolivia

Július 20-án Novillo és iráni kollégája, Mohammad Reza Ashtiani aláírta a megállapodást. A bolíviai kormány azonban semmilyen részletet nem közölt a dróntechnológiák beszerzésével kapcsolatos megállapodásról. Novillo közleményében lekicsinyelte Argentína aggodalmait, és azt állítja, hogy “túlzás” és “politikai show” a közelgő októberi argentin választások miatt. A helyi média szerint a bolíviai ellenzéki képviselők is aggodalmukat fejezték ki, miután a médián keresztül értesültek a megállapodásról.

bolivia2

Annyi biztos: a megállapodás nem formális szándéknyilatkozat, hanem inkább a Teheránnal való közös érdekek azonosítására irányuló „cselekmény”.

Az Argentína és Irán közötti feszült viszony a Buenos Aires-i AMIA zsidó közösségi központ 1994-es bombázásából ered, amely 85 ember halálát okozta. Az argentin kormány többször is Iránt vádolta a támadásért, amit Teherán tagadott.

Az elmúlt években Irán egyre aktívabb Latin-Amerikában, megállapodásokat kötött például Venezuelával. A közelmúltban Irán Mohajer-6 támadó drónokat biztosított Venezuelának, utóbbi pedig egy katonai rendezvényen mutatta be ezeket az új katonai drónokat.​​​​​​​

Szólj hozzá