Dróntechnológia Hírek

Bevehetik Indiát a kapszula-drónok?

Mint oly sok más eszköz, technológia esetében, a drónoknál is a katonai célú fejlesztések járnak leginkább elöl, amit számos más típusú felhasználás követ. Egy ilyen, főleg védelmi téren hasznosítható mikrodrón-rendszer bevezetésére írt alá együttműködési megállapodást február elején két óriáscég, az izraeli Spear UAV és az indiai érdekeltségű Paras Aerospace.

A szerződés az indiai védelmi és félkatonai erők, belbiztonsági és bűnüldöző szervek igényeinek kiszolgálására irányul, az új és egyedi, 2020 augusztusában bemutatott Ninox 40 elnevezésű rendszer adaptálásával.

Ninox 40 drón

Az indiai védelmi ágazatnak számos kihívással kell szembenéznie. Ilyen a hosszan kiterjedő, dzsungeleket és erdős területeket magába foglaló nemzetközi határok megfigyelése, vagy a szélsőséges természeti erőkkel, például monszunviharokkal, ciklonokkal és földrengésekkel szembeni küzdelem. Ezek a kihívások a különleges erőkre, a hadseregre, a haditengerészetre, a különféle belbiztonsági részlegekre és a nemzeti katasztrófavédelmi csoportokra olyan nyomást helyeznek, amely szükségessé teszi a minél újabb támogató technológiák beszerzését.

A mostani megállapodás arra irányul, hogy a terepen lévő szakembereket azonnali hírszerzésre, megfigyelésre alkalmas műveleti képességekkel erősítsék, amit küldetésük, az életmentés teljesítésének hatékonyabbá tételére használhatnak fel – erről beszélt Yishai Amir, a Spear UAV CEO-ja.

A Ninox-család

Az Indiában bevezetni tervezett Ninox 40 egy kifejezetten egyfelhasználós működésre tervezett mikrotaktikai, költséghatékony drónrendszer, amely egy kapszula-szerű drónt és egy vezérlőegységet foglal magában. Súlya 250 g alatt marad, ami egyrészt szabályozási szempontból előnyös, másrészt elég könnyű ahhoz, hogy egy mellénybe beépíthető, ezáltal viselhető legyen.

A mikrodrón rendszer akár 40 perces repülési kapacitással és olyan képességekkel rendelkezik, mint a nappali és éjszakai kamera, automatikus nyomkövetés, sokoldalú indíthatóság még igen zord környezeti körülmények között is: a drónokat kézből vagy gránátvetőből, álló vagy mobil szárazföldi peronról, légi vagy tengeri rendszerből is útjukra bocsáthatják.


 
A Ninox-termékcsalád többféle kapszula-drónt foglal magába, jelenleg három megoldás létezik: a Ninox 40, a Ninox 66 és a Ninox 103. A legkisebb, fentebb bemutatott 40-eshez képest a Ninox 66 és 103 szintén sokoldalú, de már hasznos teher hordozását is lehetővé tevő rendszer, 50, illetve 60 perces repülési képességgel.

Mindhárom rendszert a katonai erők azonnali hírszerzési képességekre irányuló igényeinek kielégítésére fejlesztették ki, és elterjedésük esetén bizonyára forradalmasítani fogják a különleges műveleti képességek lehetőségeit és határait.

Forrás: Spear UAV; sUAS News

Szólj hozzá