Hírek

Az angoloknak sikerült: lézeres drónelhárító rendszert teszteltek

Az Egyesült Királyság kormányzati weboldala tette közzé 2024. január 19-én azt a hírt, hogy a brit kutatók egy fejlett, jövőbeli katonai lézerrel végzett tesztje elérte az első mérföldkövet. Egy olyan katonai lézer, amely nagyobb pontosságot biztosíthatna az Egyesült Királyság fegyveres erőinek, miközben csökkenti a drága lőszerre való drón elhárítást. 

laser1

A DragonFire fegyverrendszer a védelmi minisztérium és az ipar közös 100 millió fontos beruházásának eredménye. A részt vevő angol vállalatok új, élvonalbeli technológiák alkalmazásával keresik a technikai fölényt az Egyesült Királyság hadereje számára.

A lézert a védelmi tudományos és technológiai laboratórium (Dstl) fejlesztette ki Porton Downban, és a közelmúltban sikeresen tesztelték is egy drón ellen. A lézer képes volt megsemmisíteni a drónt több mint 2 kilométeres távolságból.

A védelmi minisztérium szerint a DragonFire fegyverrendszer jelentős előrelépést jelent az Egyesült Királyság védelmi képességében. A lézer pontosabb és megbízhatóbb, mint a hagyományos lőszer, és kevesebb kárt okoz a környezetben.

laser2

A sikeres teszt után a fejlesztés most tovább folytatódik. A cél, hogy a lézeres drón elhárító megoldást a következő években rendszerbe állíthassák az Egyesült Királyság fegyveres erőinél.

A lézer képességei

A DragonFire lézer a következő képességekkel rendelkezik:

  • Nagy pontosság: a lézer képes célpontokat megsemmisíteni 2 kilométeres távolságból, vagy akár kisebb távolságból is, ha nagyobb pontosságra van szükség.
  • Megbízhatóság: a lézert úgy tervezték, hogy ellenálljon a zord környezeti körülményeknek, és megbízhatóan működjön.
  • Alacsony környezeti hatás: a lézer kevesebb kárt okoz a környezetben, mint a hagyományos lőszer.

A lézer jövője

A DragonFire lézer jelentős lehetőségeket kínál az Egyesült Királyság fegyveres erői számára. A lézer pontossága és megbízhatósága lehetővé teheti a fegyveres erők számára, hogy hatékonyabban harcoljanak az modern kori hadviselésben egyre nagyobb szerepet játszó drónok ellen.

A lézert várhatóan a következő években fogják rendszeresíteni az Egyesült Királyság fegyveres erőinél.

A lézert a következő alkalmazásokban lehet használni:

  • Légvédelem: a lézert légi célpontok megsemmisítésére lehet használni, például drónok vagy repülőgépek ellen.
  • Földi támogatás: a lézert földi célpontok megsemmisítésére lehet használni, például tankok vagy páncélozott járművek ellen.
  • Tengerészeti műveletek: a lézert a tengeren lévő célpontok megsemmisítésére lehet használni, például hajók vagy tengeralattjárók ellen.

A DragonFire lézer a jövő fegyverekének egyik fontos fejlesztése. A lézernek potenciálja van arra, hogy forradalmasítsa a harcmezőt, és hatékonyabbá és “fenntarthatóbbá” tegye a hadviselést.

Szólj hozzá