Hírek

Ausztrál karton drónok az ukrán háborúban

Ausztrália március óta havi 100 olcsó, kartonból készült drónt szállít Ukrajnának. Az ausztrál Sypaq céget 1992-ben alapították. A Corvo Precision Payload Delivery System (PPDS) rendszert katonai, bűnüldözési, határbiztonsági és katasztrófaelhárítási, valamint élelmezésbiztonsági, vagyonellenőrzési, kutatási és mentési célokra tervezték.

karton2

Az ausztrál hadsereg védelmi innovációs központja szerint Ausztrália idén márciustól havonta 100 drónt szállít Ukrajnának egy 30 millió dollár értékű segélycsomag keretében, az erről szóló megállapodást még a 2021 júliusában kötötték meg.

Az ukrán erők állítólag a PDDS kartonból készült drónokat használtak a nyugat-oroszországi Kurszk megyében egy repülőtér elleni támadásban augusztus 27-én. A támadás megrongált egy Mig-29-et és négy Szu-30-as vadászgépet, két Pantsir légvédelmi rakétakilövőt és egy S-300-as légi föld-levegő rakétavédelmi rendszer is.

A drónok sikere mögött meghúzódó tervezési alapelvek több tényező körül forognak, beleértve a gyártási költségeket, a repülőgépváz anyagát, a súlyt, a hasznos terhelést, a hatótávolságot, a telepítést és a könnyű használhatóságot. További szempontok közé tartozik a kezelőszoftver megbízhatósága és egyszerűsége, valamint a drón különböző időjárási körülmények között történő repülési képessége.

karton1

Általában a kis drónok nagy felbontású képeket kínálnak a felderítéshez a gyorsan változó háborús színterén. A Corvo drón nagy felbontású kamerával rendelkezik, amely nagy területet lefedő képeket ad, valós időben továbbítva a felvételeket felhasználójának.

A valós idejű feltérképezés kritikus fontosságú a modern fegyveres erők irányításában, legyen szó akár szárazföldi erőkről vagy nehéz fegyverről, tüzérségről. Egyes esetekben a kis drónok tervezése a hasznos rakományok különféle típusú robbanóanyag szállításra is alkalmasak, amint az a kurszki támadásnál is látható.

A kartonból készült drónok 5 kg tömegűek, a szárnyfesztávolság 2 méteres, hatótávolságuk 120 km, az áruk pedig 3500 dollár körül mozog. A viaszos karton ideális anyag, mivel időjárásálló, lapra szerelt csomagolásban szállítható (510 x 760 mm-es méret) és, ami fontos, könnyű repülőgépvázat kínál, amely nagyobb repülési hatótávot és nagy, 60 km/órás utazósebességet tesz lehetővé.

A rögzített szárnyú drónok eleve nagyobb hatótávolságot kínálnak, mint a rotoros drónok, mivel a szárnyak generálják az emelést, és a repülőgépváznak kisebb a légellenállása, így energiahatékonyabbak. Valamint nagyobb magasságban is tudnak repülni. A drónok egyszerű katapulttal vagy kézzel indíthatók, így gyorsan bevethetők. A karton drónok nehezebben észlelhetők radarral, hiszen magának a sárkány testnek nincs radar visszhangja, de az alkatrészei, például az akkumulátor alacsony radarjellel észlelhető.

Radar-elnyelő anyagok (polimerek) szükségesek ahhoz, hogy teljes lopakodó tulajdonságokkal rendelkezzenek.

Az ausztrál karton drón rajokban is képes repülni. Így puszta “létszámuk” révén túlterhelhetik és így legyőzhetik a légvédelmi rendszereket, vagy csaliként használhatók egyes felderítési műveletekben.

A rajokban történő repüléskor mesterséges intelligencia vezérli őket, ám ez még jelenleg is fejlesztés alatt álló terület. Ám a közelmúltban a zürichi ETH Egyetemen egy drónverseny, amelyben mesterséges intelligencia által irányított drónok világbajnok drónversenyzők által irányított drónokat vertek meg, rávilágított ennek a technológiának a lehetőségeire.

 

Szólj hozzá