Dróntechnológia Hírek

Amazon drónos kiszállítás indult két amerikai városban

Közvetlenül karácsony előtt útjára indult az Amazon Prime Air nevű program. Ezzel immáron a gyakorlatban is megvalósul a drónos kiszállítás koncepciója, amire sok Amazon vásárló már a 2013-as év óta epekedve vágyott. Pontosan hol és milyen termékekre érhető el ez a szolgáltatás? Részletek a cikkben.

Amazon_MK27–2

Az Amazon Prime Air szolgáltatás lényege dióhéjban

Képzeljük el, hogy miután leadunk egy online rendelést a kedvenc webáruházunkban, kisvártatva egy drón jelenik meg az otthonunk felett azzal az apropóval, hogy kézbesítse az általunk megrendelt csomagot.

A kaliforniai Lockeford és a Texas állambeli College Station városok lakói számára mindez nem valamiféle ködös jövőkép, hanem valós lehetőség. Több évnyi tesztelést követően ugyanis ebben a két városban indult útjára szűk két héttel ezelőtt – a 2022. év karácsonyi szenzációjaként – az Amazon Prime Air program.

Ha valaki élni szeretne a drónos kiszállítás lehetőségével, egy erre vonatkozó igényt kell benyújtania. Az Amazon munkatársai ezután felmérik az adott csomagok házhoz szállításának lehetőségét, és amennyiben minden klappol, zöld utat kapnak az Amazon drónok.

Amazon kiszállítás

Az Amazon drónos kiszállításának technikai háttere

A kiszállítások menedzseléséhez az MK27–2 típusú, hat rotoros, embernagyságú, elektromos drónok használata mellett döntöttek az Amazonnál. Ennek köszönhetően akár az 1,5 kilogrammos csomagok kiszállítása is megoldható, méghozzá kevesebb mint egy óra alatt.

A folyamat első lépéseként a drónok a kézbesítési helyszínekre repülnek biztonságos magasságban. Ezután akkurátusan leszállnak a ház udvarán, majd a csomag lerakása után újra felszállnak és visszarepülnek a központi lokációra.

Bár az Amazon Prime Air forradalmi áttörést hozhat, bőven akad rajta fejleszteni való. Jelenleg ugyanis kis méretű csomagok esetén és kizárólag olyan címeknél működik, ahol megfelelő nagyságú kert áll rendelkezésre a biztonságos landoláshoz.

A jövőkép bizakodásra ad okot a drónos kiszállítást tekintve

Erre utal, hogy bár az Amazon az MK27–2 típusú drón használatára kapta meg az engedélyt, még novemberben egy új MK30 típusú drónt is bemutatott. Ez az elődjéhez képest 10%-kal kisebb önsúllyal és 25%-kal halkabban, esőben is működik, illetve képes a repülőgépek, emberek, háziállatok és egyéb akadályok még hatékonyabb elkerülésére.

Az Amazon prognózisa szerint a 2030-ra akár évi 500 millió csomagot is képesek lesznek drónok segítségével kiszállítani.

Szólj hozzá